Rolul BIOS-ului computerului
Basic Input Output System (BIOS) este, dupa cum deja banuiti, un program care se executa prima data, la pornirea computerului si care are rolul de a „trece in revista” toate elementele componente ale sistemului, de a le „face cunoscute” sistemului de operare, astfel incat acesta sa poata rula corespunzator.
BIOS-ul isi are locul intr-un chip de pe placa de baza si, la pornire, este primul care este initiat si executat. Ce face BIOS-ul? Destul de multe lucruri, interesante si foarte importante! Deteriorarea, de orice natura a BIOS-ului face imposibila pornirea si functionarea calculatorului.
La inceput, el face un „inventar” al componentelor sistemului si le verifica daca sunt in stare de functionare; este ca si cum un om, la trezire, verifica daca are toate elementele de baza – nas, ochi, urechi, maini, picioare – si verifica, in acelasi timp, daca ele sunt in stare de functionare. Ba chiar face ceva mai mult: memoreaza configurarea componentelor si setarile intr-o memorie dedicata acestui scop, memorie care este alimentata separat, dintr-o baterie CR2032 (vezi foto). Configurarea consista in activarea anumitor componente existente in sistem (porturi, floppy, placa video integrata sau dedicata etc.), configurarea ordinii in care booteaza sistemul, precum si parola de acces. Resetarea configuratiei existente (si salvate) se poate face prin mutarea unei „punti” (jumper) in alta pozitie decat cea initiala; de aici si prima atentionare importanta: nu incercati sa porniti sistemul cu jumper-ul mutat din pozitia initiala pentru ca riscati sa ardeti placa de baza. Resetarea se face actionand intr-o anumita ordine: se scoate sitemul de sub tensiune, se muta jumper-ul, se asteapta aroximativ 15 min., se muta jumper-ul inapoi, se alimenteaza computerul apoi se reporneste. NU umblati la setari daca nu stiti exact ce trebuie sa faceti si ce nu! Riscati, precum am spus, sa ardeti placa de baza, sau cel putin o parte din componente. Singura setare la care TREBUIE sa umblati, daca ati resetat BIOS-ul, este cea a temperaturii procesorului la care trebuie sa fiti avertizati si cea la care calculatorul trebuie sa se opreasca, in caz contrar riscand ca acesta sa se arda.
O alta denumire sub care este cunoscut BIOS-ul este FIRMWARE, dar aceasta denumire este utilizata mai mult pentru alte dispozitive cum ar fi hard disk-urile, placile video, unitati optice etc. Deci, intr-un computer exista mai multe BIOS-uri, BIOS-ul existent pe placa de baza „citindu-le” si incarcandu-le pe cele secundare la pornirea sistemului.
Mai exista o problema importanta de lamurit. Noile elemente de sistem aparute sau evolutia celor vechi, s-ar putea sa nu mai fie compatibile / recunoscute de BIOS. Ce-i de facut? Teoretic, rezolvarea este simpla: se face update de BIOS! Producatorul Bios-ului, periodic, pune la dispozitia utilizatorilor variante noi ale BIOS-ului, pentru a mentine compatibilitatea, performanta si stabilitatea sistemelor. Evident ca producatorul BIOS-ului spune ce probleme rezolva noua varianta, astfel incat daca nu avem astfel de probleme nu este necesara update-area BIOS-ului, mai ales ca operatia este destul de riscanta daca nu o faceti la Service-ul nostru! 🙂
Daca aveti intrebari, neclaritati sau doriti informatii diverse, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunostintele lor vaste. Sau chiar puteti sa sugerati despre ce subiecte ar de dorit sa mai abordam, de interes general sau chiar particular, subiecte care va intereseaza si pe care le considerati importante!
Va asteptam cu interes intrebarile sau indicatiile!