Boala laptopului
Un principiu verificat si de mine personal dar si de voi toti, daca veti voi sa recunoasteti, este ca „tot ce e prea mult strica, dar nu tot ce e prea putin e bun” adica, spus altfel, extremele sunt daunatoare. De aceea, eram absolut sigur ca pentru cei care nu se despart de laptop nici la toaleta, acesta NU este bun! Acum stiu si de ce. Pentru ca te imbolnaveste, al propriu, nu la figurat! Puteti sa va „captusiti” cu Toasted Skin Syndrome”, in traducere „Sindromul pielii prajite”, mai romaneste spus „Boala laptopului”! Unii autori, care cerceteaza aceasta boala o mai numesc si”Erythema ab igne”.
Dupa cum spuneam mai sus, boala laptopului, care poate avea consecinte groaznice daca nu se iau masuri prompte, apare indeosebi la cei care iau laptopul la toaleta. Nu e deloc de ras, acestia vor trebui sa-si achizitioneze urgent o tableta pentru utilizarea in incaperea respectiva, pentru a minimiza, pe cat posibil, sansele de aparitie a bolii.
Despre acest sindrom, au scris niste cercetatori elvetieni, in numarul 5 (noiembrie) al publicatiei „Pediatrics”, in care prezentau cazul unui copil in varsta de 12 ani care se prezentase cu o, citez, „ decoloratie cu aspect buretos pe coapsa stanga”. Intrigati, si pentru ca nu se intrezarea nici o cauza a aparitiei acestei zone ciudate, au aprofundat cercetarile, ajungand la programul zilnic al copilului. Asa au descoperit ca pustiul se juca la laptop si ca acesta era tinut pe picioare. Mai mult, cercetand si laptopul, au sesizat diferenta de temperatura a partii de deasupra zonei afectate – probabil acolo era procesorul – si au concluzionat ca temperatura ridicata a cauzat afectarea zonei respective de piele.
Conform doctorului Jeffrey Benabio, „sindromul pielii prajite se prezinta sub forma unei iritatii rosii maronii care apare ca rezultat al unei expuneri prelungite la caldura, fara sa existe o arsura propriu-zisa. Roseata formeaza un adevarat model, precum cel din imagine, reticular sau in forma de plasa. Cauza este, cel mai probabil, incetinirea circulatiei sangelui in acea zona, numita hemostaza”. Medicii elvetieni au mai denumit-o „dermatita indusa de laptop” si considera ca poate duce la o inchidere definitiva a culorii pielii.
Prima masura care trebuie luata daca observati boala laptopului este, evident, intreruperea utilizarii laptopului in pozitia mentionata, adica pe picioare, in caz contrar, in functie si de sensibilitatea pielii, se poate ajunge chiar la carcinom cu celule scuamoase, carcinom neuroendocrin etc. In situatia in care zona este hiperpigmentata, se poate trata cu retinoizi topici sau laser pentru ameliorarea aspectului neplacut.
De retinut ca pielea copiilor fiind mai fina si mai sensibila, este mai tare afectata decat a unui adult, la acelas nivel de utilizare a laptopului.
Daca aveti intrebari, neclaritati sau doriti informatii diverse, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunostintele lor vaste. Sau chiar puteti sa sugerati despre ce subiecte ar de dorit sa mai abordam, de interes general sau chiar particular!
Va asteptam!