Alegem HDD sau SSD ?
Cu mici exceptii, ne-comune, de altfel, orice sistem de calcul, fie el computer desktop sau laptop, are in componenta sa un hard disk (HDD), pe care este instalat sistemul de operare si pe care, in acelasi timp, se stocheaza si informatiile de lucru, fisiere de cele mai diverse tipuri, personale sau de serviciu, foarte importante sau uzuale. Dar timpul trece repede, softurile evolueaza si mai repede si la un moment dat observam ca sistemul raspunde din ce in ce mai greu, aplicatiile se incarca intr-un timp din ce in ce mai lung si nu intelegem ce s-a intamplat, de unde vine limitarea! Cred ca banuiti de unde: de la hard disk. Este singura componenta dintr-un computer care – de la inventarea ei, in 1954, de catre Intel – a evoluat fara a i se schimba in mod fundamental principiul de functionare. A ramas acelasi dispozitiv care, prin intermediul unor capete de citire / scriere aflate la capatele unor brate mobile, scriu date pe unul sau mai multe discuri (platane) puse in miscare de un motoras electric. Am mai vorbit despre asta in articolul „Ce SSD sa aleg”, dar am considerat ca mai sunt multe de spus pentru a fi ferm convinsi de necesitatea achizitionarii unui SSD.
Hard disk-urile au o viteza suficient de mare pentru sarcini obisnuite – transfer de fisiere, chiar de mari dimensiuni, fotografii, videoclipuri, filme – dar daca initiem o aplicatie mai „serioasa”, atunci se remarca limitarea, in primul rand prin zgomotul, bazaitul care, cateodata, rezoneaza cu carcasa computerului si devine stresant, pentru ca legile mecanicii, a fizicii in general, se aplica si bratului mobil al hard disk-ului, astfel incat apar intarzieri semnificative, usor sesizabile de catre utilizator. In acest caz, solutia a fost, pe de o parte, imbunatatirea sistemului de actionare, a bratului mobil, pe de alta parte cresterea de viteza a platanelor – 10.000 rot./min., ajungand pana la 15.000 rot./min. in cazul hard disk-urilor pentru servere – dar toate acestea in detrimentul zgomotului, care devine destul de accentuat, sesizabil chiar daca zgomotul ventilatoarelor este, prin definitie, mult mai puternic.
In ultimul timp, s-au depus eforturi mai mult in directia cresterii capacitatii de stocare si scaderea pretului, astfel incat, fata de cei 8 TB ai modelelor de 3,5”, se previzioneaza depasirea limitei de 12 GB, in anul care vine.
Daca aveti probleme cu alegerea hard disk-ului, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 sau veniti la la unul din sediile PC Laptop din Crangasi – str. Vintila Mihailescu Nr.7, sector 6 sau Dristor – Mihai Bravu – str. Racari nr.14, Bloc.44, Sc.1, ap.3, interfon 03 cu „obiectul” si va vom consilia, in mod profesional, incat sa stiti exact ce trebuie sa achizitionati si de ce!
Va asteptam, o ricand!