Li-Fi va fi tehnologia viitorului ?
Ca in mai toate domeniile ce tin de informatica, dezvoltarea tehnologiei transmiterii datelor fara fir a cunoscut o evolutie fascinanta, actualmente tehnologia wireless Li-Fi, testata de curand in afara laboratorului, este considerata viitorul internetului mobil.
Noua tehnologie este realizata – simplist vorbind – prin aprinderea si atingerea unor LED-uri, cu o frecventa extraordinar de mare, prin urmare, prin intermediul luminii! Imensul avantaj pe care il are aceasta tehnologie este acela ca functioneaza fara pericol intr-un domeniu electromagnetic sensibil, unde exista pericolul interferentelor cum ar fi, spre exemplu, centralele nucleare, instalatiile de gaze sau… avioanele! Alt avantaj: lumina nu dauneaza sanatatii! Si inca unul: trecerea de la undele radio (Wi-Fi) la lumina vizibila (Li-Fi), deoarece acest din urma domeniu este mult mai vast, permite transmiterea unei densitati mult mai mari de date. Singurul dezavantaj: nu trece prin pereti.
Tehnologia este cunoscuta sub numele de Comunicatii prin Lumina Vizibila (Visible Light Communication – VLC) dar inventatorul sau, Harald Haas de la Universitatea din Edimburgh (Scotia), a denumit-o Li-Fi, chiar in cursul unei conferinte a Technology Entertainment Design (TED), in anul 2011.
Cercetatorii din Marea Britanie au anuntat o fantastica viteza de transmisie de 10 GB/s, cea realizata anterior de Institutul German Fraunhofer Heinrich Hertz fiind de „doar” 3 GB/s, in conditiile in care viteza standard de download pe Wi-Fi – reamintim – este de 10 MB/s!
Tehnologia a fost implementata intr-o serie de spatii comerciale si birouri din Estonia de catre seful companiei estoniene Velmenni din Tallin, care a lucrat la acest proiect, care a mai declarat pentri IB Times ca „se desfasoara cateva proiecte pilot in cadrul anumitor industrii in care tehnologia VLC poate fi utilizata”.
Li-Fi va fi tehnologia viitorului ? Este aproape sigur ca asa va fi! Desi, sau poate tocmai „pentru ca” nu poate trece prin pereti, Li-Fi aduce mai multa securitate impotriva atacatorilor cibernetici, poate fi un pas inainte in domeniul securizarii transferurilor online si transferurilor de date, pentru ca algoritmul este cu mult mai greu de spart intrucat raza de lumina nu poate fi interceptata fara a se observa acest lucru (inclusiv, evident, interceptorul).
Reteaua Li-Fi creata din becuri inteligente cu LED, va deveni realitate, daca nu maine, poimaine in mod sigur, avantajele enuntate mai sus si viteza enorma – de cel putin 100 de ori cat cea Wi-Fi – sunt argumente ferme, care nu pot fi ignorate.
Dar… cand va disparea computerul, stiti?
Daca doriti informatii , noutati, sau aveti nevoie de „traduceri” de termeni „de neinteles” din domeniul IT, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor spune tot ce stiu – si stiu multe! – si va vor explica fiecare termen tehnic in parte, pentru a va ajuta sa fiti un om informat corect, spre binele laptopului pe care il aveti in dotare!
Va steptam pe la noi, oricand!