Microsoft lanseaza primul lor laptop
E de mirare ca Microsoft a intrat pe piata laptopurilor atat de tarziu… dar si cand au facut-o, au facut-o cu un produs de top, foarte performant, cu intentia clara de a concura cu cel mai tare de pe piata: MacBook Pro!
Se numeste Surface Book, are o diagonala de 13,5” – fiind, de fapt, un dispozitiv intre laptop si tableta – si se remarca, din start, cu o autonomie de invidiat: 12 ore! Desi are „doar” un procesor Intel Core i5 (fata de i7 al lui Mac), toti cei care au avut ocazia sa vada ce poate face au declarat, la unison ca este impresionant. Microsoft sustine ca este cu 50% mai rapid ca MacBook.
Despre faptul ca acesta este un dispozitiv „2 in 1”, parerile sunt impartite: unii spun ca acesta este un puct slab (Tom Warren de la The Verge), desi remarca, totusi, ca punctele forte sunt autonomia remarcabila, display-ul, tastatura si track-pad-ul, altii, dimpotriva, lauda felul inteligent in care a reusit Microsoft sa combine functiile unui laptop cu cele ale unei tablete (Lance Ulanoff de lal Mashable) iar unii sunt chiar entuziasmati si considera ca Microsoft nu a facut nici un compromis, nu a pus laolalta un laptop slab cu o tableta slaba ci a construit un laptop de top caruia i-a inclus o tableta de top, astfel incat acesta este cel mai performant echipament portabil cu sistemul de operare Windows (David Pierce – Wired).
Alte detalii despre Surface Book: display-ul este 13,5” PixelSense cu 6 milioane de pixeli 267 DPI, grafica este NVidia GeForce GPU High Speed cu memorie GDDR5, suport pentru Full size SD card, doua porturi USB 3.0, Precision glass trackpad multitouch in 5 puncte, tastatura iluminata din spate, totul intr-o carcasa eleganta din magneziu. Vine cu Windows 10 PRO preinstalat si costa cu 200 de dolari mai putin ca MacBook Pro, pentru configuratia de baza, dar poate ajunge la 2700$ in varianta „imbunatatita”, cu procesor Intel Core i7, in esenta.
Referitor la Windows 10, in afara de multitudinea de functii noi, care mai de care mai interesante – despre asta am scris intr-un articol precedent – asistentul personal Cortana poate acum
sa traduca in 40 de limbi, ba mai mult, o poate face si prin comenzi vocale, apeland functia prin „Hey Cortana”! Motivul de bucurie pentru noi, romanii, este faptul ca limba romana este inclusa in randul celor compatibile cu aceasta functie a Cortanei iar pentru fanii serialului Star Trek, bucurie mare, se pot adresa laptopului in klingoniana! (Pentru verificare, incercati sa rostiti – la 25-30 cm. de ecran – in klingoniana, fraza: „ Hey Cortana, crryddgeu mkinbyxsis”; in caz ca nu merge, trebuie sa verificati daca este activat microfonul incorporat! 🙂 🙂 🙂 )
Sa aveti o zi frumoasa!