Internetul cuantic
Ce este internetul? O retea de retele de calculatoare. Plina de noduri! In noduri, semnalele sunt „citite” si indreptate in directia si sensul corect. In cazul fizicii cuantice, treburile nu mai sunt la fel pentru ca – dupa cum am mai spus – qbitii daca sunt cititi se transforma in biti banali (fenomenul se numeste „decoerenta”), care nu mai pot fi modificati niciodata! Deci, inevitabil, nodurile retelei „clasice” nu mai sunt de utilizat, asa incat, logic, trebuie sa utilizam noduri cuantice, cercetatorii de la Institutul Max Planck pentru Optica Cuantica (MPQ – Germania) deja avand la activ progrese notabile, primele noduri cuantice. In reteaua lor, nodurile cuantice sunt niste atomi in care qbitii pot sa fie „gazduiti” temporar – pana sunt trimisi mai departe – fara a le schimba starea, reteaua insasi fiind formata din fibra optica. De aici si primul „hop”: o retea mondiala ar insemna mii si mii de kilometri de fibra optica, ceea ce ar implica niste costuri uriase, asa incat este de asteptat ca cele doua retele sa functioneze o buna perioada de timp in paralel. Doar „obiectele aeriene” si satelitii, fiind in spatiu deschis, se vor putea lega optic prin retele laser.
O alta utilizare cu foloase maxime, in internetul cuantic, ar fi in domeniul motoarelor de cautare. Experimentul efectuat la Universitatea Southern din California a aratat clar, atat cum se utilizeaza calculatoarele cuantice in motoarele de cautare, cat si cresterea exponentiala a vitezei fata de echipamentele existente. Experimentul s-a realizat printr-o simulare a unui computer cuantic pe un computer normal, care a rulat algoritmul PageRank de la Google.
Interesul major al utilizarii computerelor cuantice se arata a fi in domeniul comunicatiilor speciale, in scopuri speciale. Dupa cum am mai spus, situatiile care ar putea solicita utilizarea unui computer cuantic sunt de genul factorizarii numerelor mari, simularea sistemelor cuantice sau cautari speciale, adica acele situatii care necesita o viteza foarte mare de procesare a datelor. Cat despre comunicatiile cuantice, acestea isi vor gasi locul atat in domeniul partajarii cheilor criptografice, cat si in cel al comertului online pentru ca securitatea si viteza noilor tehnologii sunt cat se poate de benefice si de asteptate.
Dar… si celelalte domenii vor beneficia din plin de tehnologia cuantica.
Sa incepem cu televizorul! Vom avea un televizor cu adevarat color, întrucât pixelul actual, care contine trei diode electroluminescente (LED) de trei culori (rosu, verde si albastru) va fi inlocuit de un „punct cuantic” care poate fi facut sa emita niste culori pure, nu doar cele RGB, astfel incat vom avea niste imagini de o claritate cu adevarat „ne-mai-vazuta”.
Proiectarea medicamentelor va fi un alt domeniu care va beneficia din plin de aceasta tehnologie. Efectul unui medicament este definit de compozitia chimica stabilita prin procesul de fabricatie, care, la randul ei, este data de structura cuantica a moleculelor componente. Calcularea cu precizie a proprietatilor unei astfel de molecule este de o complexitate extraordinara, imposibil de efectuat in stadiul actual al stiintei, dar care devine posibila prin simularea in computere cuantice si determinarea exacta, in acest mod, a proprietatilor chimice ale acesteia.
Ar mai fi de spus, in afara de internetul cuantic, si despre realizarile actuale ale tehnologiei cuantice.
Pe curand!