Metode de evitarea furtului laptopului
Prevenirea e mult mai usoara decat recuperarea – spuneam la sfarsitul articolului precedent – si asa si este! Sa vedem ce metode ar fi, sau mai bine zis ce reguli ar trebui sa urmam ca sa „minimizam la minim” sansa de a ramane fara laptop / tableta / smartphone…
In primul rand trebuie sa avem in vedere ca furtul acestei categorii de obiecte – laptopuri – se bazeaza pe surpriza si viteza, forta fiind mai putin necesara.
In al doilea rand, distragerea atentiei este inca un element important care contribuie la initierea furtului: faptasul se crediteaza cu cel putin 70% sanse (deci foarte mari!) de a reusi daca observa ca exista ceva care v-a distras serios atentia.
In al treilea rand, imaginea! Da, imaginea conteaza! Daca veti „defila” intr-un loc aglomerat cu o geanta eleganta care parca tipa: „Am un laptop de top inauntru”, sansele de a fi intrat in vederea unui „magician” care sa incerce sa-l faca sa dispara creste foarte mult!
In al patrulea rand, prevederea! Presupuneti de la inceput ca imaginea laptopului lasat singur-singurel la indemana privitorilor va tenta, pana la urma, pe cineva care sa si-l doreasca cel putin la fel de mult ca dumneavoastra si… il va lua cu el, cu orice risc!
In al… dar hai mai bine sa vedem cam care ar fi regulile – unele doar de bun simt – de care trebuie sa tinem seama pentru a evita „dezastrul” (in unele cazuri ar trebui scris fara ghilimele – pierderea informatiilor este mai valoroasa cateodata decat valoarea lui fizica) de a ramane fara laptop.
Deci:
- La cumparaturi, nu lasati geanta cu laptopul in carucior pana aduceti cumparaturile. Poate disparea in mare viteza printre rafturi;
- In locurile aglomerate, nu lasati geanta cu laptopul agatata de scaun, nesigurata. Mai bine tineti-o pe picioare; sau treceti cureaua gentii peste genunchi sau pe sub piciorul scaunului;
- Daca trebuie sa il lasati in masina, nu-l ascundeti sub scaunul soferului! Acoclo este primul loc in care cauta un hot.
- Chiar daca aveti un laptop de mare valoare, cand calatoriti, puneti-l intr-o geanta obisnuita, fara insemne deosebite sau de brand;
- Nu lasati geanta cu laptopul din mana daca sunteti intr-o sala de asteptare si urmariti atent un program pe televizor;
- Daca exista „pericolul” sa ațipiți, infasurati cureaua gentii, de doua ori, in jurul mainii sau a piciorului, asta in cazul in care geanta are, cat de cat, o incuietoare buna;
- Daca totusi sunteti nevoit sa il „parasiti”, nu-l lasati la vedere! Ceea ce nu se vede, nu poate fi furat! Chiar daca sunteti intr-o camera de hotel sau daca il lasati in masina, ascundeti-l intr-un loc mai putin accesibil unei persoane obisnuite: ori foarte sus, ori foarte jos, ori intr-un loc unde nu e usor de imaginat ca s-ar putea afla un astfel de obiect.
Despre alte metode de evitarea furtului laptopului vom continua in articolul… „Alte metode de evitarea disparitiei laptopului„.
Cunoasterea micsoreaza riscurile! E valabil si pentru hoti!