Scoate Google tasta „Space”?
Da! O scoate pentru ca… poate! Sau pentru ca vrea sa arate ca poate. Brevetul a mai fost prezentat in anii din urma dar a fost refuzat de doua ori! Dar insistenta a dat roade si Google a primit brevetul pentru un laptop fara tasta „Space”. Solutia este prelungirea trackpad-ului in sus, pe locul tastei „Space”, delimitarea facandu-se printr-o fanta/linie care poate fi simtita la deget in situatia in care nu privesti in acel moment tastatura.
Scopul acestui artificiu este micsorarea dimensiunilor laptop-ului, dar aceasta este atat de mica incat se poate socoti neglijabila!
Realizarea practica presupune includerea unor senzori speciali care detecteaza daca atingerea zonei s-a facut in scopul de a introduce text sau pentru miscarea cursorului, caz in care se comporta ca buton de click. Ramane de vazut daca in practica vor fi sau nu probleme cu adaptarea la acest mod de utilizare a trackpad-ului; intr-o anumita masura, aceasta experienta ar trebui sa fie asemanatoare cu introducerea de text pe tablete.
Aceasta solutie a aparut in contextul in care design-ul laptopurilor s-a schimbat foarte putin in decursul anilor, in general s-a mers pe ideea miniaturizarii, in special a grosimii, celorlalte elemente fiind mai greu de micsorat dimensiunile, avand in vedere ca exista o limita sub care si tastatura si display-ul devin mai greu de utilizat/vizualizat.
Solutia Google va fi aplicata liniei Google Chromebook Pixel, singura pe care o comercializeaza in clipa de fata si prima incercare de a introduce propriul sistem de operare – Chrome OS – in segmentul de varf a laptopurilor, celelalte sisteme (laptop sau desktop) fiind scoase pe piata de producatori ( Samsung, Lenovo, Acer, HP) cu specificatii si preturi de categorie inferioara.
Elementul remarcabil al acestuia o reprezinta ecranul, cu un raport de aspect de 3:2 si o idagonala de 12,85”, care ofera o rezolutie foarte ridicata, cea mai ridicata de pe piata, de 2560×1700 pixeli – o densitate de 239 ppi, mai mare decat cea oferita de versiunea Retina – Macbook Pro. Ecranul este tactil si protejat de Gorilla Glass. Tot ca noutate: sunt utilizate doua porturi USB Type-C dar si doua obisnuite, 3.0.
Trebuie remarcat ca Google a acordat o atentie deosebita design-ului, care este unul modern, chiar daca este simplu, precum si micilor detalii, cum ar fi sistemul de deschidere, care este deosebit pentru ca nu trebuie sa misti laptopul din loc atunci cand il deschizi.
In concluzie: daca faci alergie la produsele Apple dar iti doresti un laptop de top (si ca pret), varianta perfecta este Google Chromebook Pixel, deocamdata, inca, in varianta cu tasta „Space”.
Spor in toate, tuturor!