Modificari importante ale browserului Mozilla Firefox…
… sunt asteptate de mai bine de doi ani, de cand a fost anuntata intentia de a „sparge” browserul in multe parti mai mici, arhitectura aceasta fiind utilizata de concurentii „istorici” Google Chrome, Internet Explorer sau Opera de foarte mult timp, mai bine de patru ani si jumatate!. In prezent, tot ce se executa in Firefox se ruleaza intr-un singur proces, numai plug-in-urile se ruleaza separat, acest lucru ducand la o pierdere de viteza. Avantajele arhitecturii cu procese multiple sunt imbunatatirea securitatii si stabilitatii si cresterea vitezei de executie, insa nici dezavantajele nu sunt de neglijat, compensarea lor necesitand eforturi considerabile din partea dezvoltatorilor. Ne referim aici la faptul ca renumitele si complexele extensii Firefox nu vor mai putea rula in noua arhitectura pentru ca nu vor mai avea acces la structura paginilor web intrucat acestea vor rula intr-un tab separat, care nu le mai este accesibil. Inlocuirea vechiului API cu WebExtension – folosit si de Chrome si Opera – va avea un mare avantaj: va fi posibila adaptarea cu minim efort a extensiilor folosite de acestea. Evident, furnizorii de extensii pentru Mozilla Firefox vor trebui sa se adapteze noii versiuni, aceasta aducand, pe langa reducerea cheltuielilor si o mai mare usurinta la adaptarea acestora pentru a putea fi utilizate de browswre diferite.
De la data lansarii noii versiuni – Firefox 41 – care va avea loc pe data de 22 septembrie 2015, toate extensiile vor fi autentificate si validate cu o semnatura digitala, vechiul sistem fiind depasit.
Un alt dezavantaj major este si acela ca informatiile grafice – cantitati mari de date – vor trebui controlate si apoi transferate spre procesorul grafic in cadrul unui proces cu mai multe fire de executie, lucru extrem de dificil, care nu era necesar in vechea tehnologie.
Tranzitia la noul API va avea loc la lansarea variantei Firefox 43, pe data de 15 decembrie 2015, astfel incat exista suficient timp pentru adaptarea extensiilor, cu mentiunea ca si cele vechi vor mai putea fi utilizate inca sase luni ininte de a fi eliminate de Mozilla.
Aceste schimbari vor fi completate cu noi optimizari in scopul de a creste viteza, a mari stabilitatea si, nu in ultimul rand, a imbunatati protectia impotriva atacurilor cu malware.
Avantajul celor care folosesc Mozilla Firefox va fi, pe termen lung, acela de a avea, in afara de viteza si stabilitate, un numar mai mare de extensii, inclusiv cele utilizate in prezent de Chrome, Internet Explorer sau Opera, acestea putand fi, dupa cum am mai spus, foarte usor de adaptat pentru utilizare in mai multe browsere.
Ramane sa vedem daca, de aceasta data, referitor la aceste modificari importante ale browserului Mozilla Firefox, se potriveste „socoteala din targ cu cea de acasa”!
Spor in toate, tuturor!