Imprimare 3D – Masina printata in China
Imprimare 3D – posibilitati de dezvoltare in Romania
O alta problema majora cu care se confrunta tehnologia de imprimare 3D este volumul obiectelor ce trebuie realizate, in domeniul industrial fiind, uzual, in jur e un metru cub. Dar si aici viitorul este deschis prin aparitia printerelor cu imprimare continua, in acest mod una dintre dimensiuni putand fi cat este nevoie de mare.
Nu in ultimul rand, o problema este si rezolutia, in sensul in care fabricatia aditiva intra in sfera obiectelor de o complexitate ce nu poate fi realizata prin tehologiile clasice, aceasta fiind posibila, dar cu preturi foarte mari. Evident, in domeniile de varf costurile nu sunt importante, dar pentru domeniul fabricatiei de masa, acestea trebuie sa scada drastic! Si, iata, a mai aparut o limitare, de extrema importanta, datorata faptului ca s-au redus foarte mult investitiile pentru cercetare, producatorii multumindu-se cu acest nivel al productiei intrucat cererea pe piata a obiectelor ce se pot executa in acest stadiu este foarte mare. In incercarea de a se mentine in top, unii fabricanti anunta rezolvarea problemei imprimarii multimaterial, cand, in fapt, utilizeaza materiale plastice cu puncte de topire diferite (exemplu: Connex Multi-Material 3D Printer de la Objet).
In concluzie, aceasta tehnologie de imprimare 3D va incepe, in viitorul apropiat, mai apropiat decat credem, sa schimbe lumea! Vor aparea meserii noi, materiale noi, obiecte de neimaginat pana acum si, nu se poate altfel, probleme sociale importante, dramatice chiar.
Daca ne referim la tara noastra, exista cercetare importanta in acest domeniu – imprimare 3D – insa nu atat cat ar fi posibil si necesar. Viitorul se indreapta spre o reindustrializare iar noi, in acest domeniu, avem atu-uri importante din mai multe puncte de vedere:
- pentru tehnologia de printare sunt necesare cercetari in domeniul tehnologiei laserilor, unde suntem la un nivel foarte inalt;
- din punct de vedere al materialelor plastice, cercetarile tin de domeniul fizicii si chimiei polimerilor, unde, se stie, suntem foarte tari;
- suntem, deasemenea, foarte buni in domeniul IT (a se vedea cati romani lucreaza la Microsoft!), deci crearea obiectelor virtuale care trebuiesc imprimate nu constituie o problema;
Atat pentru demarare cat si pentru cercetare, la nivel de tara, nu sunt necesare investitii foarte mari iar valoarea adaugata este foarte mare datorita faptului ca cel mai important este brevetul, crearea obiectului ce urmeaza a fi fabricat si nu producerea lui fizica. Deasemenea si materialele, nu producerea – sau si producerea – dar mai ales “inventarea” lor este cea care aduce valoare. Nu vom mai produce si vinde “obiecte”, produse in fabrici si uzine ci programe de calculator care, cu ajutorul unei imprimante, vor produce obiectul dorit, bineinteles – daca este cazul – cu particularizarile/personalizarile dorite! In unele cazuri, de ce nu, si materialul dorit. Deci doamnele nu vor mai colinda magazinele pentru a cauta o pereche de pantofi ci vor “colinda” NET-ul si vor descarca programul cu modelul dorit, vor modifica, eventual, culoarea/nuanta – sau poate vor adauga un detaliu, un desen, ceva – si il vor trimite la imprimanta, in cateva minute avand produsul dorit! Deja se gasesc si la noi de vanzare imprimante 3D, la preturi de aproximativ 1000-1500 euro si consumabilele sub 100 euro, e drept pentru obiecte de dimensiuni relativ mici: 120x120x120 mm.
Avem sansa rara de a deveni, in scurt timp, in domeniul imprimare 3D, o putere economica in zona, depinde numai de noi, de conducatorii nostri, sa o si transpunem in realitate!
Ultima ora: China a anuntat de curand ca a printat prima masina, din materiale compozite, cantarind ~500 kg. Masina este decapotabila, dispune de un motor electric si a fost realizata in aproximativ o luna – caroseria a fost printata in 5 zile – iar interiorul a fost proiectat in stil clasic. Desi are o autonomie destul de redusa (puterea/greutatea motorului fiind limitata de posibilitatile de sustinere ale caroseriei), pretul de fabricatie, de numai 1770 dolari (!) fac din aceasta o competitoare importanta in cursa pentru acapararea segmentului de piata a masinilor de oras.
Sursa: http://3dprint.com/53532/chinese-3d-printed-car/