Continuam discutia despre „Cum aleg laptopul potrivit” cu alte indicatii importante ale criteriilor necesare in alegerea si cumpararea laptopului potrivit.
Daca avem stabilit bugetul pentru cumpărarea laptopului, trebuie sa mai știm că este indicat sa facem acest pas in luna decembrie! In mod absolut sigur va apărea necesitatea suplimentarii bugetului si… decembrie este luna cadourilor, a primelor si a ofertelor speciale – reduceri substanțiale la o gama foarte diversificata de produse!
Cum aleg laptopul potrivit
Am văzut, deci, cele patru variante de laptopuri pe care le putem găsi, care de fapt sunt trei: noi (si cele re-sigilate sunt noi), reparate (care pot fi si noi dar si mai vechi) si vechi (second hand), din care vom face doua: noi si vechi (considerând, nu-i așa, ca cele reparate nu mai sunt noi)! Continuam, deci, cu pasul doi – laptopuri noi!
- – Pentru a sti exact cum aleg laptopul, trebuie să știm, la fel de exact, la ce va fi folosit laptopul pe care-l dorim. In general, este necesar pentru lucru – suita MS Ofice si navigare pe internet, pentru editare de fotografii sau filme, pentru proiectare, sau pentru entertainment – jocuri, filme si muzica (clipuri). Spre deosebire de desktopuri, unde se poate configura ușor sistemul dorit, alegând fiecare componenta in parte, in cazul laptopurilor situația se schimba radical. Va trebui sa alegem intre configurații relativ fixe, singurele care se pot reconfigura fiind hard disk-ul (se poate înlocui cel existent cu unul mai mare) si memoria (se poate adăuga o plăcută de RAM sau se poate înlocui cea existenta cu una mai mare).
Pentru o utilizare “normala” (!) – adică lucrul in Word sau Excel, navigare web, email-uri, Facebook si celelalte – este suficient un laptop “standard” adică având o configurație echilibrata ce mulțumește pe toata lumea.
Pentru filme, clipuri video, fotografii, este necesar să fim atenți la calitatea display-ului, daca se poate unul mat sau cu panou IPS ori un display AMOLED, cu unghi de vizibilitate foarte bun. Configurația laptopului poate fi una normala, poate cu un hard disk SSD in locul unuia normal.
Dar…
ce laptop sa aleg…
… pentru jocuri! Ei bine, trebuie să aleg un laptop cu un procesor ce poate fi ceva mai slăbuț dar cu o placa video buna. In nici un caz nu trebuie sa va lăsați convins să luați unul cu video integrat pe placa de baza, chiar daca vi se spune ca este performant, nu veți putea juca decât jocuri anterioare cu 2-3 generații celor actuale. Plăcile video dedicate sunt relativ scumpe si prețul va urca sensibil; din acest motiv, nu este recomandat sa se achiziționeze un laptop pentru jocuri, el neputând rivaliza cu sistemele staționare.
Pentru editare video va trebui sa alegem un procesor bun dar si o placa video buna – cerințele sunt destul de mari pentru acest domeniu si laptopurile cu o configurație satisfăcătoare sunt destul de scumpe. Nu trebuie sa uitam de display – trebuie să fie de calitate, cel puțin HD, recomandat full HD.
Pentru proiectare – aici intram in domeniul “munca specializata”, este necesar sa stiu cum aleg laptopul la nivel de detaliu, cu performante de vârf atât in ce privește procesorul – un quad core fiind cel mai indicat – dar si in ce privește placa grafica si memoria aferenta acesteia. Exista programe de proiectare (cum ar fi SolidWorks de exemplu) care chiar specifica punctual, exact (fabricant, tip, model), ce placa grafica este necesara pentru ca programul sa funcționeze optim. Sunt cele mai scumpe si sunt achiziționate doar de firme de proiectare sau modelare.
Citeste continuarea in următorul articol: „ Cum aleg ce laptop sa cumpar ”!