Repararea conectorilor
Cele mai frecvente defectiuni aparute la laptopuri sunt cele ale conectorilor, in primul rand al conectorului de alimentare apoi celor video – VGA si HDMI – dar si USB si RJ-45.
Cauzele defectiunilor, in general sunt aceleasi: utilizare incorecta a laptopului (socuri mecanice) sau incompatibilitatea mufelor conectoare cu soclurile.
“Simptomele” cele mai comune sunt:
- laptopul nu mai functioneaza atunci cand este alimentat de la reteaua de energie electrica desi alimentatorul nu este defect – atunci cand bateria de acumulatori este scoasa sau descarcata complet;
- cand se conecteaza alimentatorul la laptop acesta se infierbanta mai mult decat normal si intr-un timp foarte scurt;
- acumulatorul laptopului nu se mai incarca, desi alimentatorul este in perfecta stare de functionare;
- acumulatorul laptopului se incarca numai cand conectorul sa gaseste intr-o anumita pozitie, eventual tinut cu mana;
- luminozitatea ecranului se schimba in timp ce este conectat cablul de alimentare;
- mufa de alimentare se incalzeste foarte tare dupa putin timp de utilizare a laptopului;
- se aud sunete ciudate provenind din zona mufei de alimentare;
- cand se introduce mufa alimentatorului in laptop apar scantei;
- reteaua nu mai functioneaza desi conectorul cablului de retea este introdus si exista “internet access”;
- la conectarea unui monitor extern VGA nu apare imagine dar apare daca verificam existenta semnalului la conectorul HDMI sau invers;
- nu se mai “vede” stick-ul, cand se introduce in portul USB;
- in urma unor lovituri accidentale in zona conectorilor, se observa ca acestia sunt deteriorati (sparti, rupti, fisurati).
Repararea conectorilor…
… continua!
Dintre toti conectorii, mufa de alimentare poate face cele mai mari probleme producand scantei la introducerea incarcatorului in laptop, poate cauza incalzirea incarcatorului si chiar sudarea mufei acestuia cu mufa de alimentare si, in final, poate duce chiar la arderea (carbonizarea) placii de baza –defectiune foarte greu de reparat, uneori chiar imposibil! Toate aceste defectiuni se datoreaza, in principal, contactului imperfect dintre placa de baza si mufa de alimentare, acesta din urma fiind lipita de placa prin intermediul a trei sau patru pini micuti.
Exista o metoda foarte simpla pentru a verifica daca exista o defectiune a conexiunii de alimentare: se scoate bateria de acumulatori, se conecteaza cablul alimentatorului si se porneste laptopul. Daca, in momentul cand miscam de cablu, laptopul se inchide, este evident ca trebuie apelati de urgenta la Echipa PC Laptop care sa rezolve problema, in mod contrar riscand sa carbonizati/ardeti placa de baza in zona conectorului – defectiune mult mai greu de reparat si mult mai costisitoare!