Evolutia standardului ATX
Evolutia standardului ATX a inceput in perioada anilor 1999 – 2000, in timpul proiectarii platformei Pentium 4, cand s-a determinat insuficienta conectorului de alimentare ATX cu 20 de pini de a acoperi corespunzator cerintele de putere ale acesteia. Astfel, in urma reviziei semnificative care a avut loc, a aparut varianta ATX12V 1.0. Acest standard a fost adoptat, tot in aceasta perioada, si de sistemele AMD Athlon XP si Athlon 64.
Principalele imbunatatiri aduse standardului ATX de noua varianta ATX12V 1.0 (in februarie 2000) au fost cresterea puterii liniei de 12 V, cele de 5 V si 3,3 V ramanad aceleasi, si introducerea unui conector cu 4 pini (Molex 39-01-2040) pentru alimentarea cu 12 V a procesorului. Acest conector se mai numeste si P4 pentru ca a fost introdus pentru prima data pentru alimentarea procesorului Pentrium 4. Pana la Pentium 4, procesoarele erau, in general, alimentate din linia de 5V, insa de la Pentium 4 incoace, procesoarele lucreaza cu tensiuni mult mai mici, in jurul valorii de 1 V, insa creste foarte mult curentul, unele dintre ele luand chiar peste 100 A. Livrarea unei tensiuni foarte joase la un curent foarte mare este nefezabil, astfel incat s-a implementat solutia unui convertor DC – DC pe placa de baza, langa procesor, alimentat printr-un conector de 12 v cu 4 pini.
Urmatoarea revizie – ATX12V 1.1 – nu a adus modificari notabile, s-a crescut putin puterea pe linia de 3,3 V si cateva alte mici modificari neesentiale.
La fel si revizuirea din anul 2002 – ATX12V 1.2 – nu a fost foarte importanta, singura notabila fiind anularea liniei de -5V (a devenit optionala) intrucat computerele moderne nu mai au nevoie de aceasta tensiune, care a fost impusa de magistrala ISA care nu mai exista.
Abia varianta ATX12V 1.3 introdusa in aprile 2003 a adus cateva modificari interesante, chiar daca nu foarte importante. Astfel:
- s-a marit puterea liniei de 12 V;
- s-a definit eficienta minima a sursei la incarcare usoara si normala;
- s-au definit nivelurile acustice;
- s-a introdus conectorul SATA, insa doar ca optional;
- s-a scos linia de -5V, dar nu a fost interzisa.
Evolutia a continuat cu aparitia, tot in februarie 2003 Standardului ATX12V 2.x, despre care vom discuta in urmatorul articol.
Daca aveti probleme sau doriti informatii, de orice fel din domeniul IT, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
S-auzim de bine!