Evitarea infectarii cu Ransomware
Dupa cum am aratat in articolul precedent, protectia impotriva virusilor, in special de tipul ransomware, devine si o problema economica, intrucat, daca virusarea se petrece destul de des – si e de asteptat ca in cazul in care platiti „amenda” sa fiti vizitat constant, fiind o sursa sigura de venit J – atunci pierderile financiare pot fi insemnate; sa nu mai vorbim daca aveti o firma prospera care este atacata in acest fel.
Mai mult, pentru o anumita categorie de oameni, poate deveni o problema de viata si de moarte, acest tip de virus fiind primul care a cauzat moartea unor persoane, cazuri de sinucidere din aceasta cauza fiind inregistrate si in Romania – este vorba de virusul tip ransomware „Politia Romana”. Un barbat – s-a dovedit, ulterior, ca a accesat un site pentru adulti – a primit un mesaj de avertisment de la Politia Romana prin care era somat sa plateasca suma de 70000 lei, alternativa constand in 11 ani de detentie. Barbatul a luat in serios amenintarea si, avand si un copil de 4 ani, l-a ucis pe acesta si apoi s-a sinucis, justificand in scrisoarea lasata rudelor ca nu suporta sa faca puscarie si copilul lui sa sufere de pe urma lui.
Ultimele tipuri de virusi solicita plata „serviciilor” de decriptare prin intermediul unui card preplatir sau in bitcoin, asigurandu-se astfel ca nu este posibil sa fie depistati prin urmarirea tranzactiei.
Iata cateva reguli de care trebuie sa tinem seama pentru a nu avea neplaceri:
- Prima si cea mai sigura metoda de protectie este sa nu accesam site-uri cu continut pentru adulti sau site-uri care ofera programe piratate: chiar daca, aparent, sunt oferite gratis, totul se plateste pe lumea asta, chiar si prostia!
- Este absolut necesara instalarea unei solutii de protectie – sunt multe si bune, unele chiar gratis, pentru utilizare individuala – si actualizarea zilnica a bazei de virusi, precum si scanarea zilnica a computerului. Scanarea se face – rapid – la pornirea calculatorului, iar scanarea completa se poate programa sa se efectueze la o anumita ora, cand este mai putin folosit, intrucat incetineste intr-o oarecare masura sistemul.
- Efectuarea periodica – cu cat mai des cu atat mai bine – a salvarii de siguranta a fisierelor (Back-up), cel putin a celor importante. Acestea vor putea fi restaurate usor dupa „curatarea” sau chiar formatarea hardului.
- Utilizarea unui browser web care are posibilitatea dezactivarii redarii continutului flash, si care are posibilitatea de a activa extensii de blocare a reclamelor (gen AdBlock din Chrome).
- Evitarea deschiderii atasamentelor primite de la adrese sau persoane necunoscute.
Dupa cum se stie, e mai usor a prevedea decat a repara, asa incat prima regula este „de aur”: nu accesati site-uri nesigure si faceti cópii de siguranta.
Daca aveti probleme de virusare a calculatorului sau laptopului, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si vom efectua o devirusare profesionala, in unele cazuri chiar salvarea integrala a fisierelor importante!
Sa auzim numai de bine!