Ecrane LCD cu LED
Unora le poate parea ciudat acest titlu! Cum adica, televizoarele sau laptopurile pot fi ORI cu LED ori LCD. Ei, aici e problema! S-a incetatenit ideea ca aceste doua tehnologii sunt complet diferite, cand ele sunt, de fapt, complementare, ecranele LCD fiind IMBUNATATITE cu LED, dar ramanand in continuare LCD!
Dupa cum ati vazut in seria de articole deschisa cu „Monitoare cu cristale lichide”, acestea au inlocuit vechile CRT-uri (Cathode Ray Tube) si sunt fabricate dupa mai multe tehnologii, le stiti deja daca ati citi articolele. Poate nu am mentionat foarte bine un aspect: care lumina este lasata sa treaca sau nu de celulele de cristale lichide? Pentru ca, logic, trebuie sa vina de undeva din interior si sa ajunga in exterior, la ochiul nostru! Sa vedem…
Inca de la aparitia acestui tip de display (LCD), lumina a provenit de la o sursa aflata in spatele ecranului, de obicei un tub fluorescent, gen „neon” – CCFL (Cold Cathode Fluorescent Light), adica o lampa fluorescenta cu catod rece. Asta pana a aparut iluminarea cu LED (Light-Emitting Diode) – atentie, doar iluminarea, display-ul fiind cel stiut, LCD. Majoritatea laptopurilor, monitoarelor si televizoarelor de ultima generatie sunt LCD cu iluminare cu LED, datorita unor avantaje incontestebile despre care vom discuta la timpul potrivit, adica dupa ce vom vedea, mai intai, ce este cu iluminarea aceasta cu LED si de cate feluri este ea.
Tipul cel mai folosit de iluminare cu LED este EL-WLED (sau, simplu, WLED), adica iluminarea pe margine (edge-lit backlights) cu lumina de culoare alba. LAD-urile sunt aliniate chiar in spatele panelului cu cristale lichide, pe marginea matricii, iar cu un dispozitiv special de difuzare, este uniformizat pe intreg ecranul. Este cea mai putin costisitoare si redusa dimensional astfel incat o vom gasi la ecranele foarte inguste si in tehnologia HDTV.
Al doilea tip folosit la ecrane LCD cu LED este RGB-LED. Acestea, spre deosebire te tehnologia precedenta, sunt „imprastiate” pe tot ecranul, iar fiecare dintre LED-uri are capabilitatea de a emite lumina in trei culori: rosie, galbena si albastra. Va imaginati ca gama de culori va fi mult imbunatatita, ca de altfel si claritatea. Din cauza pretului foarte mare (de 10 ori costul El-WLED) si a dimensiunilor mai mari, aceasta tehnologie este folosita doar pentru panouri de top.
Al treilea tip de iluminare utilizand LED-urile este WLWD IN FLAT ARAY, care este asemanator celui precedent, cu deosebirea ca in loc de LED-uri tricolore sunt folosite LED-uri albe. Este utilizat cu precadere pentru constructia ecranelor HDTV.
Despre avantajele iluminarii cu LED, maine!
LA MULTI ANI!
Daca aveti intrebari, neclaritati sau doriti informatii diverse, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunostintele lor vaste. Sau chiar puteti sa sugerati despre ce subiecte ar de dorit sa mai abordam, de interes general sau chiar particular, subiecte care va intereseaza si pe care le considerati importante!
Va asteptam cu interes intrebarile sau indicatiile!
Buna !
Cum pot sa stiu sigur daca un laptop are LCD sau LED ? mersi