Curatarea laptopului acasa?
Este posibil, totuși, sa aveți motive puternice (ambiție, cunoștințe tehnice hardware, lipsa susținere financiara…) pentru a încerca singuri aceasta „aventura” – pentru ca realmente este o aventura destul de riscanta sa dezmembrezi laptopul pentru curățare fără sa fii specialist, sa ai cunoștințele si instrumentele necesare, materialele potrivite (alcool izopropilic, pasta termica Arctic Silver sau Revol) fără de care totul devine o improvizație care, pe termen mediu sau lung va duce la deteriorarea grava a acestuia.
Curatarea laptopului acasa începe cu demontarea tastaturii – unele modele nici nu au șuruburi ci sunt fixate cu clips-uri (Acer eMachines 355). Sub tastatura sunt, la unele modele, alte șuruburile de fixare a carcasei, pe lângă cele de pe spate. După desfacerea lor, se poate demonta carcasa superioara si se ajunge astfel la placa de baza. Se demontează hard disk-ul prin desfacerea șuruburilor de sub capacul corespunzător, care se declipsează. Urmează desfacerea șuruburilor care fixează placa de baza de carcasa inferioara si desfacerea cuplelor de pe placa de baza. In acest moment avem desfăcute pe masa toate elementele care trebuie, cu mare atenție, după cum am arătat mai sus, curățate si re-montate: placa de baza, radiatorul si ventilatorul.
Daca nu ne-au rămas șuruburi in plus si… daca pornește, înseamnă ca operația de curatarea laptopului acasa s-a încheiat cu succes si, iată, vom observa ca laptopul este muuuult mai silențios si nu se mai încălzește atât de tare!
In concluzie, ca o operațiune atât de complexa sa fie dusa la bun sfârșit, trebuie sa fim atenți si sa NU facem, măcar, următoarele:
- La demontare, sa nu deterioram in nici un fel conectorii si cablurile flexibile, care sunt foarte sensibile.
- Sa nu curățăm ventilatorul cu aer de presiune mare (spre exemplu aspirator la turație mare) pentru ca sunt „șanse” sa îl descentram.
- Să nu deteriorăm placa de bază sau componente interne prin „scăparea” șurubelniței.
- La montare, să nu greșim poziția sau conectorul ori chiar să îi uitam demontați;
- Să nu schimbăm piesele între ele (exemplu șuruburi lungi în loc de scurte);
- Să nu atingem cu mana piese de pe placa de bază – în caz contrar în afara de grăsimea de pe palme, care rămâne pe piese, poate interveni si socul electrostatic, dacă nu de-am descărcat de electricitatea statică înainte și nu purtam nici brățară electrostatică conectată la carcasa laptopului.
Daca, totuși, vrei sa-ti dezmembrezi laptopul pentru curățare si consideri ca, in urma celor citite mai sus, curatarea laptopului acasa nu-i de tine, hotărârea corecta este sa apelezi la un serviciu competent si profesionist, atunci echipa PC Laptop este ceea ce îți trebuie. Contactează-ne