Configuratiile RAID cele mai utilizate
Configuratiile RAID cele mai utilizate sunt in numar de sapte, la care se mai adauga inca doua configuratii obtinute din combinarea a doua din cele precedente, respctiv RAID 0 si RAID 1. De asemenea, se poate realiza securitatea datelor si prin utilizarea SSD (dar nu in detrimentul sistemului „all-SSD”), spre exemplu se poate reflecta un SSD rapid cu un HDD, evident aceasta combinatie, pentru aduce un spor semnificativ de viteza, are nevoie de un controller corespunzator, care sa utilizeze, pentru toate operatiile de citire, doar SSD-ul. Acest sistem se numeste, in literatura de specialitate, „RAID hibrid”.
Schemele standard – se numesc „niveluri” – au fost, la inceput, in numar de cinci, insa o serie de variante au evoluat, in special in directia mai multor nivele imbricate. Mai exista si nivele non-standard, cea mai mare parte a lor fiind proprietare.
Nivelurile RAID sunt standardizate de Networking Association Storage Industry (SNIA), in RAID Common Disk Drive Format (DDF).
Sa vedem acum care sunt nivelurile de baza ale configuratiilor RAID.
RAID 0. Este utilizat pentru cresterea performantelor, respectiv a vitezei, datele fiind scrise pe mai multe harduri, din acest motiv numindu-se si „striping”. In general este utilizat pentru stocarea datelor pe servere si pentru a se realiza este nevoie de minimum doua hard disk-uri. RAID 0 poate fi configurat atat hardware cat si software. Exista, desigur si un dezavantaj: nu exista nici o siguranta a datelor, exact cum ar fi un singur hard disk, utilizarea configuratiei punand accent doar pe cresterea vitezei. Exista, desigur, si posibilitatea de a se defecta unul dintre harduri, caz in care este dificil de a se recupera datele de pe sistemul RAID, operatia putand fi executata doar in service-uri care dispun de laboratoare moderne special dotate pentru acest tip de operatiuni.
In cazul in care siguranta datelor este asigurata prin alte modalitati, aceasta este o solutie buna pentru cresterea vitezei, aceasta crescand odata cu cresterea numarului de harduri – citirea se face simultan pe toate – iar capacitatea de stocare a acestui sistem este egala cu suma capacitatilor hardurilor din care este formata configuratia.
In urmatorul articol – Configuratii uzuale RAID – vom detalia si celelalte sisteme mai utilizate in practica.
Daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.
Nu uitati sa sunati inainte la telefon 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!
[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe maine!