Configuratii uzuale RAID
Configuratii uzuale RAID se folosesc in situatiile mai des intalnite dar care pun accent ori pe cresterea vitezei / performantei unui server, ori pe cresterea sigurantei in cazul erorilor hardware, unele configuratii asigurand functionarea serverului chiar daca unul din hard disk-uri se defecteaza, fara intreruperi si fara pierdere de date. Cele mai simple nivele asigura doar una dintre aceste cerinte, pe cand cele mai „sofisticate” le asigura pe ambele, dar cu pretul utilizarii a cel putin patru hard disk-uri, capacitatea de inmagazinare fiind de 50%!
Dupa cum am vazut in articolul precedent, RAID 0 este cel mai performant din punct de vedere al performantelor dar si cel mai putin sigur, se utilizeaza doua hard disk-uri egale si capacitatea de inmagazinare este dubla (suma celor doua harduri). In continuare, vom prezenta o a doua configuratie foarte utilizata, dar de asta data aceasta va oferi cea mai mare siguranta a datelor.
RAID 1. Aceasta configuratie mai este cunoscuta si sub denumirea de „Mirroring” – oglindire – pentru ca presupune copierea automata a datelor pe alte hard disk-uri (unul sau mai multe, depinde de nivelul dorit de siguranta). Redundanta, in acest caz, este de 100%, considerand ca este imposibil sa se defecteze ambele harduri odata (dupa cum spuneam mai sus, daca se doreste se mai poate adauga un hard disk, deci vor fi doua copii ale hardului principal), la defectarea unuia, datele nu trebuie refacute, ele trebuie doar copiate de pe hardul / hardurile – oglinda. Evident ca viteza nu va mai fi atat de mare ca la RAID 0, pentru ca scrierea se face concomitent pe toate hardurile si necesita si verificarea acestora. Un al doilea dezavantaj este acela ca se injumatateste capacitatea de inmagazinare (in cazul a trei harduri va fi chiar de numai 33%), informatia utila fiind scrisa pe cate un hard. RAID 1 se poate realiza prin ambele modalitati: hardware sau software. In varianta hardware, sunt necesare cel putin doua hard disk-uri egale ca marime, iar in varianta software se pot utiliza doua partitii egale, de pe acelasi gard disk, una fiind reflectarea celeilalte.
Dupa configuratii uzuale RAID, vom continua incursiunea in domeniul acestora in urmatorul articol: Configuratii speciale RAID.
Daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.
Nu uitati sa sunati inainte la telefon 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!
[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe maine!