Configurarea unei matrici RAID in Linux
Configurarea unei matrici RAID in Linux este o operatiune destul de greoaie pentru cei care nu sunt suficient de familiarizati cu acest sitem de operare, insa destul de simpla pentru cei care au macar cunoastinte medii despre utilizarea lui. Pentru ca sistemul de operare LINUX este, dupa parerea mea, cel mai bun sistem de operare, devansand cu mult Windows-ul – de la care a preluat o serie de caracteristici ca fiind noi, pentru imbunatatirea Windows 10, vezi articolul pe care l-am scris pe aceasta tema „Caracteristici inspirate din Linux” – voi incerca in acest articol sa arat cum se face configurarea unei matrici RAID in Linux pentru cei care, desi nu sunt familiarizati cu sistemul acesta, il folosesc si chiar vor sa stie mai multe despre el. Oricum, daca v-ati „incurcat” pe undeva, veniti la noi, la PC Laptop, si va vom rezolva problema intr-un timp record!
Prin urmare, pentr configurarea unei matrici RAID in Linux, trebuie sa executam urmatoarele etape:
- in primul rand trebuie obtinute drepturile de root si aceasta se face prin comanda sudo su – iar apoi parola de utilizator;
- daca va intereseaza daca exista deja implementate setari pentru nivele RAID, atunci trebuie sa folositi comanda cat / proc / mdstat care va va indica, daca exista, toate setarile RAID existente;
- pentru a merge mai departe, la configurarea unei matrici RAID in Linux, trebuie sa utilizati comanda mdadm, pe care o puteti instala – in cazul in care sistemul dumneavoastra nu o are pre-instalata – cu comanda sudo apt-get install mdadm – y;
- pentru a vedea care sunt discurile disponibile, tastam fdisk –I. Aici trebuie facuta o mentiune: discurile obisnuite, in LINUX, sunt denumite „/dev/sda”, „/dev/sdb”… „/dev/sdX” iar cele virtuale, cum sunt cele din RAID sunt denumite „/md0/”, „md1/”… „/mdX/”, „md” semnificand „multi-disk”
- urmeaza alegerea configuratiei matricii RAID, dar despre asta vom discuta in urmatorul articol: Realizarea matricii RAID in Linux.
Daca aveti nelamuriri, sau daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.
Nu uitati sa sunati inainte la telefon 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!
[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe maine!