Cum se realizeaza imprimarea 3D
Cum se realizeaza imprimarea 3D? O intrebare pe care, desigur, foarte multi oameni si-o pun, chiar daca, teoretic, stiu despre ce este vorba, adica au citit articolele mele „Imprimare 3D”, „Imprimante 3D – prin extrudere si prin sinterizare selectiva” si urmatoarele…
Ca o definitie, Wikipedia spune ca „imprimarea 3D este un proces de formare a unui obiect solid tridimensional de orice forma, realizat printr-un proces aditiv” deosebindu-se astfel fundamental de alte procedee actuale care se bazeaza indeobste pe extragerea, scoaterea, eliminarea unor parti de material (prin taiere, foraj, strunjire), deci prin procedee substractive. De aici deriva definitia imprimentei 3D – un fel de robot, destul de limitat, care poate sa execute acest proces fiind ccontrolat de un computer.
Mai reamintim ca tehnologiile cele mai cunoscute de imprimare 3D sunt prin extrudere (FDM), steriolitografie (SLA) si imprimare cu pulbere (SLS). Metoda cea mai utilizata este prima, FDM, care implica cele mai mici costuri, atat ale imprimantelor cat si ale consumabilelor (care sunt fire de PLA sau ABS).
Deci, sa revenim la tema noastra si sa vedem cum se realizeaza imprimarea 3D.
In primul rand, avem nevoie de o imprimanta 3D, se gasesc destule – gasiti si la eMag, intre 2.690 lei (kit imprimanta 3D Velleman K8200 PLA/ABS – vezi si foto) si 10.500 lei (gata montata, ZORTRAX M200 – vezi foto).
De fapt, inainte de primul rand este un alt rand, cel pregatitor! Pentru a o putea utiliza, mai inainte de a a o achizitiona (ca sa nu ne uitam la ea ca… nu mai stiu cine, la poarta noua! J ) trebuie sa stim cum sa „vorbim” cu ea, cum sa-i spunem ce sa faca, deci va trebui sa ne insusim ceva programe de modelare 3D cum ar fi Autodesk 3Ss Max, ori, daca suntem absolut paraleli cu domeniul acesta, sa urmarim cu cea mai mare atentie tutoriale sau template-uri. Dupa ce avem pregatit si modelul (de catre noi sau de catre altii), mai trebuie doar sa il trimitem spre imprimanta (modelele mai nou au si posibilitatea de a transfera datele spre imprimanta prin Wi-Fi). Daca imprimanta este si ea pregatita corespunzator, adica sa aiba „materia prima” pregatita (materiale plastice colorate, rasini, fibra de sticla, diferite pulberi sau… chiar zahar (!), functie de tipul imprimantei), putem da „start” si nu mai trebuie sa facem nimic decat sa urmarim procesul! Incet incet, start dupa start, obiectul incepe sa capete forma asteptata iar la sfarsit, trebuie doar sa-l mai lasam sa se raceasca. Este posibil sa fie nevoie de mici „retusuri”, astfel incat putina hartie abraziva fina sau un cutter s-ar putea sa fie de folos. De asemenea, daca nu am avut materiale de culoarea dorita si l-am realizat in alb, se poate vopsi.
Despre ce obiecte se pot realiza cu aceasta tehnica, vom vedea in „Obiecte care se pot realiza prin imprimare 3D”.
In caz ca aveti nevoie de informatii, sau daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.
Nu uitati sa sunati inainte la telefon 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!
[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe maine!