Configurari non-RAID ale hard disk-urilor
Configurari non-RAID ale hard disk-urilor se constituie in cazurile in care nu se pot configura nivele RAID, din diferite motive, cum ar fi varietatea hardurilor disponibile – ca dimensiuni, tip, viteza – sau atunci cand nu este foarte importanta siguranta cat cantitatea de date care poate fi inregistrata (cateodata de la sute la mii de discuri), intrucat citirea se face foarte rar, important fiind ca informatia sa se afle scrisa undeva, pe un suport accesibil usor, la nevoie. Denumirile lor, la fel ca in cazul RAID, sunt formate din acronimele respective.
Mai utilizate sunt trei configuratii, despre care veti gasi cateva informatii in randurile de mai jos.
JBOD – Just a Bunch of Disks. Pe romaneste, „o adunatura de discuri”, deci, clar, nu va aduce nici imbunatatiri de performanta si nici de siguranta (nu exista redundanta), calitatea acestei configuratii constand in faptul ca pot fi folosite si separat sau se pot combina intr-un singur volum logic prin intermediul unui manager de volum cum ar fi LVM. Aceste configuratii mai sunt denumite si „liniare”, ca hard disc-uri separate concatenate intr-un mod linear. Esecul unui disc, duce, in aceasta situatie, la distrugerea discului virtual ca intreg.
SPAN or BIG. Concatenarea (sau Spanning – de aici vine denumirea acestei configuratii: SPAN, care nu este, deci, un acronim) hard disk-urilor este o metoda destul de utilizata, populara, am zice, pentru combinarea hard-urilor dizice intr-un singur hard logic. Metoda nu ofera nici o redundanta, discurile sunt doar concatenate, de la i nceput pana la sfarsit, assa incat apare ca un singur disc mare. Diferenta fata de RAID 0 – unde toate discurile trebuie sa fie egale ca marime, de acelasi tip si viteza – este ca discurile pot fi diferite ca marime, tip si model. Alta diferenta: in RAID se obtine performanta (viteza), iar in acest caz, numai capacitate marita de inmagazinare.
MAID – acronimul de la Massive Array of Idle Drives. Este o arhitectura care utilizeaza sute si chiar mii de discuri ieftine, bazata pe principiul „Scrie odata, Citeste ocazional”, adica un fel de arhiva necomprimata, unde exista fisiere multe si diverse, care nu sunt utilizate frecvent dar care pot fi accesate, candva, daca va fi nevoie! Fata de arhitectura RAID, creste capacitatea de stocare si scad costurile, atat cu hardurile din componenta cat si cu consumul de energie electrica si cu necesitatile de racire. Aceste economii se obtin din faptul ca, la sistemele mari, se ajunge ca numai 25% din discuri sa se roteasca la un moment dat! Fiind constituita din discuri low – cost SATA, care au MTBF mai scurt decat unitatile performante si scumpe, fiecare disc din sistem este verificat periodic si in cazul in care sunt semne de esec, datele sunt transferate pe un alt hard disk.
Daca aveti nelamuriri, sau daca aveti vreo problema „imposibila”, va asteptam la noi la sediu – str. Vintila Mihailescu nr. 7, daca locuiti in zona Crangasi, sau str. Racari nr. 14, bloc 44, sc. 1, ap. 3, daca locuiti in zona Dristor – pentrua o rezolva si pentru a va informa despre ofertele noastre, care sunt foarte avantajoase! Va putem asigura inclusiv montajul unui device, daca il achizitionati de la noi.
Nu uitati sa sunati inainte la telefon 0763 644 629 (Crangasi) sau 0765 941 097 (Dristor)!
[Daca nu vi se raspunde, insistati, pot exista probleme cu furnizorul de telefonie mobila]
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe maine!