Despre conectorul USB
Despre conectorul USB stim cu totii ca este un conector in care introducem, de obicei un stick sau telefonul, sa se incarce cat timp mai „butonam”… ori aparatul digital de fotografiat, ca sa scoatem pozele din el. In general asa si este, nu e nimic „straniu” sau nemaipomenit… dar asta a fost pana la aparitia ultimului tip de USB si anume USB Type-C.
Dar, sa o luam de la inceput!
Dar, de asta data, inceputul… nu incepe cu 1! Deci, surprinzator, USB 1.0 NU a existat! Adica, in realitate, evident ca a existat, insa nu a fost lansat pe piata, a constituit doar un prototip pentru primul USB lansat: USB 1.1. A fost o realizare exceptionala, se puteau transfera 12 Mbps si se puteau transfera 100 mA! Uimitor, ce mai…
USB 2.0 a aparut in 2000, il folosim si astazi, dupa 16 ani, poate transfera 480 Mbps si 1,8 A la 2,5 V, deci cam 4,5 W! Desi a aparut, de 8 ani si USB 3.0, majoritatea laptopurilor si computerelor a porturi USB 2.0, cele mai noi avand si unul USB 3.0.
Portul USB 3.0, dupa cum am spus mai inainte, a aparut in anul 2008 si este mult mai performant din punct de vedere al transmiterii informatiei, atingand o viteza de 5 Gbps dar si sa transfere 9 W de energie (1,8 A la 5 V.). Aici avem o „chestie” interesanta: in timp ce producatorii se chinuiesc sa scoata placi de baza cu cat mai multe porturi USB 3.0, tehnologia nu tine cont de asta ci trece „peste”, la USB Type-C.
Se cuvine sa facem aici o precizare, pentru a nu confunda termenii intre ei.
Denumirea de USB (Universal Serial Bus) urmata de varianta evolutiva (sub forma de cifre) este realizata constructiv sub mai multe forme: Type-A, Type-B, iar acum Type-C, fiecare dintre primele doua avand variante minimaliste, intrucat genericele erau prea mari pentru unele echipamente de mici dimensiuni (smartphon-uri, tablete sau laptopuri): Mini-A, Micro-A, Mini-B, Micro-B si chiar Mini-AB.
De aici, ajungem la concluzia, logica, pentru conectorul USB Type-C, ca poate fi realizat – si chiar exista – si pe varianta USB 2.0, dar si pe variantele 3.0 sau 3.1
Despre acestea vom discuta in urmatorul articol: Despre c onectorul USB Type-C.
Daca aveti probleme sau doriti informatii din domeniu, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe maine!