Diverse alte criterii de alegere a sursei PC
Diverse alte criterii de alegere a sursei PC sunt cele care, fara a influenta semnificativ performantele sursei sau utilizarea ei, sunt totusi de luat in calcul de care utilizatorii mai pretentiosi ori in ceea ce priveste conditiile de utilizare ori in cea a calitatii puterii furnizate.
Stabilitatea sursei. Poate este cel mai important criteriu care nu este luat in considerare, de obicei, de cei care achizitioneaza o sursa pentru computer, desi acest lucru este stabilit de standardul ATX12V, care prevede limitele in care pot varia tensiunile sursei (in general ± 5%, cu exceptia tensiunii de – 12 V care are domeniul de variatie de ± 10% – vezi si foto). Tensiunile trebuie sa se mentina intre aceste limite in orice conditii de functionare, adica si la incarcare maxima si la temperaturi mai ridicate, care pot aparea in interiorul sursei.
Ripple & Noise (Ondulatie si Zgomot). Ripple sunt niste ondulatii periodice ale tensiunii de iesire, care pot fi observate doar la microscop. Standardul admite o toleranta de 1209 mV pe liniile de +12 V si 50 mV pe cele de +5 V si +3,3 V, ideea este, insa, sa fie cat mai mica. Dupa cum se poate observa in imaginile alaturate, din diagrama se vede ce este „ripple” – adica „zigzag”-urile – si ce este „noise” – adica oscilatiile la schimbarea sensului, precum si masuratoarea „varf-la-varf” a acestora,
iar din fotografie, cum arata „pe viu” o forma te unda atensiunii in doua cazuri diferite: o sursa no-name si una de top (Antec).
Silentiozitatea. Nu prea este luata in considerare decat in momentul cand incepe sa „zumzaie” suparator, mai ales la incarcare ceva mai substantiala. Sursa este un element al calculatorului care merge continuu, deci tot continuu trebuie sa fie si racita corespunzator. De aici se intrevede deja ce este de facut. Pentru o racire mai buna trebuie un ventilator de diametru cat mai mare – cat permite carcasa, in general de 135 – 140 mm. – si, mai mult decat atat, acesta sa fie controlat / comandat de un controler electronic, pentru a nu merge degeaba (si face zgomot, si consuma energie…), daca temperatura este scazuta. Evident ca la o sursa eficienta (peste 80%), si incalzirea va fi mai redusa. Reiese ca sursele cu ventilator de 120 mm ar trebui evitate, pe cat posibil, iar cele cu ventilator de 80 mm. evitate total. Mai trebuie amintit ca exista si surse „fanless”, adica fara ventilator, acelea avand o electronica de exceptie, nu se incalzesc, deci nu au nevoie de racire si sunt… foarte scumpe!
In urmatorul articol vom face o „Recapitulare a criteriilor de alegere a sursei”.
Daca aveti probleme sau doriti informatii din domeniu, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe curand!