Protectii optionale si interesante ale surselor
Protectii optionale si interesante ale surselor sunt cele care, desi sunt optionale, au importanta destul de mare in exploatarea unei surse pentru computer timp indelungat si cu eficienta maxima, in situatia in care consideram ca functionarea in parametrii nominali este de la sine inteleasa. In mod normal, pentru o functionare normala, cu sarcini normale, sunt suficiente protectiile despre care am discutat in articolele precedente, insa… daca exista si altele, de ce sa nu le avem si pe acestea in vedere? Sa vedem…
Protectia la supratemperatura (Over Temperature Protection – OTP) – opreste sursa daca temperatura din interior depaseste valoarea prestabilita de producator. Senzorul utilizat este de tip NTC. Este foarte posibil ca o sursa sa aiba doi senzori pentru temperatura, unul pentru masurarea temperaturii din interiorul sursei – cel al protectiei propriu-zise – si inca unul pentru comanda turatiei ventilatorului. De retinut ca toate piesele electronice au caracteristicile dependente de temparatura si prin aceasta si tensiunea de iesire va fi variabila cu temperatura, chiar daca sarcina este constanta, astfel incat, de obicei, se specifica si un coeficient de temperatura, de genul +/- 0,03% / oC.
Protectia prin limitarea curentului absorbit la pornire (inrush current). La pornire, sursa absoarbe un curent de o valoare foarte ridicata – 20A pana la 60 A – sigur, pentru o perioada foarte scurta de timp, 20 msec. si, pentru a nu se distruge bobinele sau condensatorii care se gasesc la intrarea sursei (care au impedanta foarte mica) ori activarea „falsa” a sigurantelor din circuitul de intrare. Exista insa si un dezavantaj: termistorul utilizat are nevoie de o perioada de timp pentru racire, pentru a-i creste rezistenta, astfel ca sursa nu va putea fi repornita decat dupa 30 – 120 sec.!
Operarea in lipsa sarcinii (No Load Operation) si consum redus in starea de „repaus”. Aceasta nu este o protectie in genul celor despre care am discutat pana acum, ea arata posibilitatea sursei de a functiona corespunzator chiar fara sarcina. Consumul individual al sursei aflata in stare de standby trebuie sa respecte normele europene ErP step 2 , in functie de puterea si tipul sursei.
In urmatorul articol vom descoperii Sursele modulare pentru computer.
Daca aveti probleme sau doriti informatii din domeniu, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe curand!