Ecrane cu matrice pasiva
Display-urile LCD cu matrice pasiva au fost primele aparute si inca mai pot fi gasite la laptopurile mai vechi sau la cele mai ieftine. In acest caz, fiecare celula de cristale lichide este comandata de doi tranzistori, in functie de randul sau coloana pe care se gaseste, deci de pozitia celulei pe ecran. Prin urmare, rezolutia display-ului este determinata de numarul de tranzistori existenti pe orizontala sau verticala acestuia; rezolutia de 1024 x 768 indica faptul ca exista 1024 tranzistori pe orizontala si 768 pe verticala.
Cum functioneaza. In functie de comanda primita de la tranzistor, celula se roteste si in acelasi timp rotește si raza de lumina, unghiul de rotire depinzand de sarcina tranzistorului, sarcina mai mare producand o rotire mai puternica – cu cat rotirea este mai mare, cu atat contrastul va fi mai mare. Aceste sarcini ale display-urilor LCD cu matrice pasiva sunt de tip „puls”, de aceea imaginea acestor display-uri nu este atat de stralucitoare ca la cele cu matrice activa. Pentru a ameliora aceasta deficienta, producatorii de monitoare / televizoare LCD cu matrice pasiva (mai ieftine), utilizeaza o alta tehnologie numita „LCD cu scanare dubla”. In afara de imbunatatirea stralucirii imaginii, aceasta tehnica reduce si timpul de raspuns, astfel incat se pot folosi la ecrane pentru aplicatii in miscare sau unde este necesara schimbarea rapida a informatiilor afisae pe ecran.
Comparativ cu display-urile cu matrice activa, cele cu matrice pasiva au avantajul unor costuri mai mici de productie, intrucat sunt mai usor de realizat, precum si faptul ca are nevoie de mai putina energie pentru a functiona decat cele cu matrice activa. Compensatia vine din faptul ca la display-urile cu matrice activa imaginea este mai strălucitoare, dat fiind faptul ca celula pastreaza o sarcina constanta pe cand cele cu matrice pasiva doar una momenta, de impuls. Acest lucru le face de preferat pentru sistemele care functioneaza in lumina puternica, cum sunt cele portabile.
Ecanele DSTN au o calitate mai buna a vizibilitatii frontale (privit perpendicular pe ecran) dar scade substantial daca se priveste sub un unghi.
Problema principala a panourilor cu marice activa a fost productivitatea scazuta (multe dintre ele au tranzistoare defecte), astfel crescand foarte mult pretul de productie si, in final, pretul dispozitivului care il inglobeaza. Odata cu imbunatatirea tehnologiei si aparitia mai multor fabrici producatoare (concurenta), au scazut si preturile display-urilor, astfel incat majoritatea sistemelor portabile au ecrane cu LCD cu matrice activa (pana la aparitia LED-urilor, desigur!).
Mai ramane sa discutam, intr-un articol viitor, despre Ecrane LCD cu LED
Daca aveti intrebari, neclaritati sau doriti informatii diverse, sunati la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si specialistii nostri va vor impartasi din experienta si cunostintele lor vaste. Sau chiar puteti sa sugerati despre ce subiecte ar de dorit sa mai abordam, de interes general sau chiar particular, subiecte care va intereseaza si pe care le considerati importante!
Va asteptam cu interes intrebarile sau indicatiile!