Stiti ce este un nor?
Nu, nu este vorba de adunatura accea de picaturi de apa sau cristale de gheata de care se ocupa nefologii! Este vorba de adunatura aceea de resurse (aplicatii, baze de date, dispozitive de stocare a datelor, servicii de calcul, servere), care sunt reprezentate grafic sub forma unui nor si care pot fi accesate de oricine cu orice dispozitiv de calcul: laptop, desktop, tableta, smartphone sau chiar de o retea de calculatoare. Denumirea, derivata – dupa cum am spus mai sus – din forma de reprezentare grafica a conceptului (vezi foto), se numeste „Cloud” sau mai corect „Cloud Computing”, tradus mot-a-mot „computerizare in nor”, iar in traducere libera „calcul in Net”. Avantajele sunt multe si importante, primul dintre ele care iese in evidenta este ca utilizatorul nu trebuie sa stie nimic despre configuratia sau amplasarea fizica a sistemelor care ofera aceste servicii, deci poate fi utilizat de oricine, conditia esentiala fiind conectarea la internet. Pentru firme avantajul este substantial intrucat pot sa creasca mult capacitatea informatica fara a face investitii pentru cumpararea sau imbunatatirea structurii existente, fara a cumpara licente pentru utilizarea diferitelor programe de calculator si fara a angaja sau specializa personal suplimentar!
Cum se lucreaza „in cloud”? Utilizatorul nu mai trebuie sa detina el resursele informatice – hardware si software, adica servere sau programe – ci le foloseste pe cele puse la dispozitie de un furnizor specializat, in acest fel scapand de chinul actualizarilor programelor, pentru ca acestea vor fi tot timpul tinute la zi de furnizorul de cloud.
Alte avantaje importante:
- Documentele stau „cuminti” in cloud si asteapta sa fie accesate din orice punct de pe glob, cu laptopul, tableta sau telefonul. Nu mai trebuie ca documentele sa fie „la purtator”, adica pe stick sau harddisk portabil ori DVD.
- Se pot sincroniza automat datele de pe dispozitivele mobile cu cele din nor, deci in permanenta vor fi actualizate pe toate dispozitivele.
- Dispui de capacitati de stocare si programe care te-ar costa foarte mult daca ar trebui sa le achizitionezi; de asemenea, viteza de calcul este net superioara computerului tau de acasa, vechi de cativa ani!
- Unul dintre cele mai importante avantaje: siguranta datelor! Este imposibil sa pierzi date din nor pentru ca acestea sunt stocate pe echipamente profesionale, foarte sigure si se fac periodic backup-uri, nu ca acasa… Echipamentele sunt deservite de profesionisti si sunt pazite atat fizic cat si prin metode informatice, in vederea evitarii accidentelor.
Evident ca se pot evidentia si cateva dezavantaje dar acestea sunt mult mai putin importante decat avantajele. Astfel, unii pot avea reticente in a-si tine datele pe un server al altcuiva! Cel mai de luat in seama dezavantaj, dar, din fericire, remediabil, este necesitatea unei linii de internet foarte buna (in caz de forta majora e de preferat sa fie chiar doua), insa avand in vedere calitatea serviciilor de internet din tara noastra, care este printre primele in Europa si in lume in privinta vitezei… eu consider ca aceasta este neglijabila.
Orice probleme aveti in legatura cu laptopul sau desktopul, puteti apela cu incredere la 0763 644 629 sau 0765 941 097 si vom rezolva, rapid, sigur si cu garantie problema dumneavoastra.
S-auzim numai de bine!