Cum sa prelungesti viata laptopului tau
Un laptop nu este un „obiect” oarecare pentru ca daca ai reusit sa rezervi un buget (cateodata destul de consistent) pentru a-l achizitiona inseamna ca iti este cu adevarat de folos si ca, incet-incet, a intrat deja in viata ta si nu te poti lipsi de el, fie ca este vorba de munca de zi cu zi – la birou si „pe teren” – fie ca este vorba de jocuri – si aici ma refer la gamer-ii „inraiti”…
Acestea fiind spuse, este evident ca doresti sa te tina cat mai mult, pentru ca, in afara de sacrificiul pe care trebuie sa-l faci pentru o noua achizitie, mai exista si pericolul sa pierzi documente importante prin oprirea lui „inopinanta”… ca sa nu mai vorbim de portarea documentelor de pe hardul veci pe laptopul nou, costuri cu sistemul de operare – asta in cazul in care nu ai Win7-8.1 cu licenta si treci la Win10 gratuit ori te-ai hotarat ca treci pe cel mai bun sistem de operare: Linux!
Cel mai simplu lucru pe care-l ai de facut il stii foarte bine, ca toata lumea, de altfel, dar, ca toata lumea, nu o faci, ori din comoditate, ori din lipsa timpului sau, cateodata, a banilor: curatarea de praf! Am zis de pret pentru ca aici iti putem veni in ajutor, nu iti vom lua, cum fac altii, 100 de lei pentru ca vrem sa te determinam sa o faci mai des, cel putin odata la 6 luni, cum este normal! Si de aceea – functie de tipul laptopului – te va costa intre 50 si 100 de lei. Despre ce anume puteti pierde daca nu vreti sa cheltuiti acesti bani, nu vom vobi aici, vom aminti doar ca incalzirea laptopului poate cauza si alte defectiuni decat deteriorarea procesorului, defectiuni care pot duce pana la pierderea tuturor datelor din laptop sau deteriorarea ireversibila a unor subansamble a caror inlocuire costa cu mult mai mult! Ca sa nu mai vorbim de perioada cat nu veti avea/folosi laptopul!
Daca te intereseaza cu adevarat cum sa prelungesti viata laptopului tau, atunci nu neglija nici celelalte parti componente care pot avea de suferit daca nu il utilizezi corespunzator. Harddiskul este unul dintre partile cele mai importante pentru ca pe el se stocheaza toate informatiile si documentele noastre si, totodata, este si cel mai supus „stresului” datorat neutilizarii corespunzatoare! Defectarea lui poate duce la pierderea documentelor sau la nefunctionarea laptopului din pricina coruperii sistemului de operare. Ce e de facut? In primul rand, inchideti corect laptopul, din soft, nu din buton, in acest fel permitand oprirea corecta a harddiskului si parcarea capetelor de citire/scriere in pozitia corecta, de repaus. In al doilea rand, nu uitati sa faceti periodic defragmentarea lui, in acest fel va gasi informatia mai repede, va „munci” mai putin, va trai mai mult si se va micsora si consumul de energie din acumulator!
Vei sti mai multe despre cum sa prelungesti viata laptopului tau citind continuarea… Cum sa folosesti corect laptopul.
Pe curand!