Cum aleg o parola buna!
O mica recapitulare a celor spuse in articolul precedent cred ca este binevenita. Deci o parola trebuie sa NU fie scurta, sa NU contina date personale si sa NU fie utilizata pe mai multe conturi! Acum, ca stim cum NU trebuie sa fie o parola buna, sa vedem cum TREBUIE sa fie!
Hai sa vedem cum putem sa ne distram alegand o prima parola „trasnet” si cum putem sa le generam pe urmatoarele zeci, fara sa ne obosim foarte mult sau, Doamne-fereste, sa ne plictisim de moarte!
Sa incepem cu… inceputul! Ca principiu de baza, o parola trebuie sa contina cel putin un element din tipul de caractere existent pe tastatura, deci: o litera mare, o litera mica, o cifra si un simbol.
Despre lungime am discutat, un minim de 10 caractere ar trebui sa ne asigure un an de liniste insa pentru si mai multa siguranta este recomandabil sa o schimbam periodic, la cateva luni macar!
Intr-adevar, nu este indicat sa contina date personale dar… inspiratie, da! In acest sens, trebuie sa gasim o propozitie/fraza care sa ne fie atat de cunoscuta si uzuala incat sa nu existe pericolul de a o uita! De exemplu: „O iubesc foarte mult pe Daniela, sotia mea”. Asta nu se uita, nu? J Plecand de la acest fapt concret si de neuitat, hai sa construim parola perfecta. Vom lua literele initiale ale fiecarui cuvant si vom avea o prima forma a parolei: oifmpdsm. Deja sunt 8 caractere! Acum ar trebui sa vedem care dintre ele sa fie scrisa cu majuscule. Pai.. logic ar fi prima (inceputul propozitiei) si… D (de la Daniela, substantiv propriu!), astfel incat parola devine OifmpDsm. OK, acum va trebui sa mai crestem complexitatea parolei adaugand si ceva cifre! Aici putem pune cava foarte personal – avand in vedere ca nu stie nimeni semnificatia si nici parola – cum ar fi ultimele doua cifre ale anului nasterii Danielei sau varsta sau ziua nasterii sau… ce va place, dar, atentie, ceva ce nu puteti uita! Da, cred ca cel mai bine este sa puneti ziua cand v-ati casatorit, asta nu se uita, nu? Dar unde sa punem cifra? Nu-i o regula dar ar fi de pus dupa nume, se practica si la Username-uri! Deci vom avea: OifmpD26sm. Deja avem 10 caractere! Super! Si mai avem de introdus si un caracter special sau doua! Sau, daca ne place cifra 10, putem inlocui litera s cu simbolul $ si am rezolvat problema caracterului special! Forma finala: OifmpD26$m. Arata fain, nu? Si e si foarte tare!
Buuuun, am rezolvat cu parola super dar… am nevoie de 30 de parole! Nimic mai simplu, in continuare! Am nevoie de parola de Facebook? Pai o sa pun FOifmpD26$mB, adica încadrez vechea parola intre F si B sau, daca vreau sa fiu mai “smecher” pot sa inversez si sa pun B si apoi F. Si am o parola de 12 caractere, strong, nu gluma! Daca vreau o parola pentru Google, o sa am GOifmpD26$me. Capisci?
O ultima recomandare pentru a sti cum aleg o parola buna: nu folosi parola de mai sus daca pe sotia ta o cheama Daniela pentru ca o sa –ti stiu parola! J Pe „parola”mea!
Fiti parolisti si veti trai linistiti!