Ce SSD sa aleg –
- este o intrebare pertinenta daca avem in vedere ca schimbarea/adaugarea unui SSD aduce cea mai mare crestere de performanta, aproape spectaculoasa, resimtita in urma unui upgrade a unei componente de computer. Daca banii sunt o problema, puteti adauga un SSD pe care sa instalati sistemul de operare, harddisk-ul clasic ramanand pentru stocare documente, filme, poze… Schimbarea o veti simti din prima clipa, de la bootare, care se va face foarte rapid fata de varianta precedenta. Apoi veti observa cu mare placere ca sistemul de operare raspunde instant la comenzi iar programele se lanseaza foarte repede, in cateva secunde!
Sa vedem mai intai ce calitati deosebite are un SSD, calitati care sa ne motiveze pana la a face mici sacrificii pentru a intra in posesia unuia.
- Viteza – foarte mare comparativ cu HDD-urile: SSD = max. 600 MB/s., HDD = max. 140 MB/s. HDD are un cap de citire/scriere care trebuie sa se sincronizeze cu un disc rotativ in vreme ce SSD nu au piese in miscare si dispun de un procesor!
- Durata de viata – este mai mare in cazul SSD-urilor pentru ca neavand piese inmiscarenu exista componenta care sa cedeze mecanic dar, in acelasi timp, sunt mai sensibile (rezista mai putin) la intreruperile accidentale de energie electrica; este recomandabila utilizarea unei surse neintreruptibile (UPS) pentru alementarea calculatorului.
- Rezistenta – este, de asemenea mai mare, pentru ca fiind bazate pe memorii DRAM sau Flash, rezista mai bine la diferite accidente si, in plus, rezista mai bine si la fluctuatiile de temperatura.
- Consumul de energie este mai mic decat la HDD si, implicit, se incalzesc si degaja mult mai putina caldura decat ele.
- Zgomot inexistent
Dezavantaje, ar fi unul sigur: pretul, sensibil mai mare in cazul SSD. Dar calitatile expuse mai sus cred ca v-au convins ca merita! Vorba accea: „Dai un ban, dar stii ca face!” J
Sfaturi:
- Aveti grija la conexiunea suportata de SSD! Este de preferat SATA3 dar este de la sine inteles ca trebuie sa corespunda cu ceea ce suporta placa de baza. SATA si SATA2 sunt interfete lente care vor limita puternic traficul de date.
- Alegeti un SSD pentru a instala sistemul de operare si programele mai importante, care cer viteza de executie si un HDD pentru stocarea de documente, videoclipuri/filme, fotografii.
- Neaparat achizitionati un UPS pentru alimentarea computerului, SSD-ul fiin sensibil la intreruperile de alimentare.
- Cand plecati in concediu, inchideti calculatorul dar nu-l scoateti din priza! SSD-ul nelimentat o perioada mai indelungata (>7 zile) prezinta riscul de a i se altera datele de pe el. Calculatorul, chiar inchis, nu este total nealimentat si SSD_ul va fi sub tensiune.
- Sa nu uiti sa setezi in BIOS modul de lucru pe AHCI (Advanced Host Controler Interface) intrucat intre IDE si AHCI este o mare diferenta de performanta. Este de recomandat sa faci aceasta setare inainte de instalarea sistemului de operare.
Cred ca, in final, intrebarea nu este „Ce SSD sa aleg” ci mai degraba „Ce SSD se potriveste la computerul meu”?
Spor in toate!
Raspunsul ar fi cea mai buna varianta SSD din gama Samsung 850 pro si gama Intel, aici ar fi de punctat ce ssd sa aleg