Criteriile dupa care alegem o placa video –
– sunt printre cele mai importante, daca nu vrem sa cheltuim mai multi bani decat trebuie sau sa nu luam, din bugetul alocat, o placa mai slaba decat am putea lua.
Cea mai importanta component a unui calculator de jocuri este placa video, bineinteles in “colaborare” cu procesorul computerului. Este ca in sah: procesorul este regale – si are miscari limitate dar fara el nu se poate – iar procesorul graphic, respective placa video este regina – ea face toata treaba, de la un capat la altul!
E greu de ales o placa video pentru gaming, mai ales daca nu esti cunoscator intr-ale computerelor pentru ca sunt foarte multe modele de placi si o multitudine de parametrii/caracteristici – de care o sa ne ocupam intr-un articol viitor – de care trebuie tinut seama.
1 – bugetul alocat. Este primul criteriu, de la care trebuie sa inceapa fiecare, pentru ca degeaba gasesti placa perfecta pentru tine daca nu ai bani sa o cumperi! Frustare mai mare nu exista, pentru un gamer! In plus, este posibil sa gasesti o placa mai ieftina dar care sa aiba performante mai bune decat una mai scumpa. Asta se poate intampla din mai multe motive: adaosul commercial al vanzatorului, actualizarea (mai bine zis ne-actualizarea) preturilor, brendul, memorie suplimentara, accesorii sau jocuri cu care vine la pachet. De retinut ca domeniul in care apar astfel de probleme este de 10-15% din pret; este evident ca o placa de 1000 lei va f mai buna decat una de 500!
2 – nivelul de pret. Acesta depinde de configuratia computerului pe care il avem – in caz ca dorim sa facem un upgrade sau de bugetul maxim alocat pentru cumpararea unuia nou. Nu are rost sa cumparam o placa video ultra-performanta pe care sa o folosim intr-un computer modest, al carui processor nu face fata prelucrarii datelor primate de la placa video! O regula nescrisa din domeniu spune ca placa video ar trebui sa fie la aproximativ acelasi pret cu procesorul, chiar putin mai scumpa! Raportul dinre ele creste cu cresterea pretului total al sistemului. Un exemplu. Daca bugetul total (pentru procesor si placa video, evident) este de 800 lei, poti cumpara un procesor de 400 lei si o placa de 400 lei, care vor functiona mai bine decat un processor de 500 lei si o placa video de 300 lei. Totodata, daca bugetul este de 2000, nu mai este valabil raportul de egalitate, placa trebuind sa fie mult mai scumpa decat procesorul – un procesor va putea lucra/sustine o placa de doua ori mai scumpa – astfel incat raportul se schimba, vom lua un procesor de 700-800 lei si o placa video de 1200-1300 lei.
Si acesta este abia inceputul! Daca vi s-au parut interesante criteriile dupa care alegem o placa video expuse pana acum, veti gasi continuarea in articolul urmator: Cum sa alegi placa video.
S-auzim de bine!