Trucuri pentru marirea autonomiei acumulatorului
– de fapt nu sunt trucuri ci niste reguli – unele de bun simt, nu neaparat tehnice – de care trebuie sa tinem seama daca vrem sa beneficiem de o perioada cat mai indelungata de functionare a smartphonului/tabletei/laptopului, in parametri cat mai inalti si cu cat mai putine cheltuieli de intretinere, respectiv de schimbare a bateriei de acumulatori!
Deci, dupa cum am spus in articolul precedent, daca pleci in concediu, in varf de munte, pentru o perioada mai indelungata, sau undeva unde n-are rost sa iei „obiectul” de care esti nedespartit pentru ca, oricum, nu ai posibilitatea sa il re-incarci, atunci musai sa scoti acumulatorul, dupa ce l-ai incarcat la 35-40% si sa-l pui in frigider!
Daca nu pleci, ai alte reguli de memorat, pentru ca nu-i asa de simplu sa tii „in viata” un smatphone sau un laptop, mai ales daca il utilizezi ceas de ceas, clipa de clipa, 7/7… Deci:
- Solutia “globala” se numeste “Power Saver” – in Android – si este cat se poate de eficienta intrucat elimina vibratiile (cel mai mare consumator), inchide conexiunile Wi-Fi, 3G/4G, Bluetooth si GPS si micsoreaza luminozitatea ecranului (al treilea mare consummator), depinde de setarile pe care le doresti si de pragul (de obicei 10-15%) de la care vrei sa intre in functiune;
- Daca ai alt sistem de operare si acesta nu include aceasta facilitate, ideea este ca, oricum, trebuie facute! Nu folosesti continuu Bluetooth sau GPS, poti – si trebuie – sa le inchizi. Chiar si conexiunea de date 3G sau Wi-Fi, daca o perioada nu le utilizezi, este bine sa le dezafectezi.
- Este foarte util sa activezi functia – pe care o au toate telefoanele – de ajustare a luminozitatii functie de lumina ambianta; astfel, cand te vei afla undeva in interior, unde nu este lumina foarte puternica, nu vei consuma inutilenergia din accumulator. Totodata, este bine de micsorat luminozitatea pana la limita pe care o consideri confortabila, mai ales daca ai un smartphone cu display mare.
- Atunci cand nu folosesti telefonul la capacitatea lui maxima, ar fi de dorit sa se limiteze puterea consumata (inutil), deci este indicat sa folosesti un program adecvat, cum ar fi JuiceDefender, acesta avand avantajul ca iti permite sa controlezi si conexiunile GPS si Wi-Fi!
- Mergand pe aceeasi idee, stim cu totii ca sunt multe aplicatii care ruleaza in fundal (background) si care consuma inutil energie! Pentru cei mai “tari”, care au un produs Apple, exista o metoda implicita: se apasa de doua ori butonul “Home” si din aplicatiile afisate (toate!) se allege ce anume dorim sa inchidem si apoi… X! Pentru cei cu android, trebuie instalat un programel care sa gestioneze aplicatiile deschise, cum ar fi, spre exemplu, Advenced Task Killer care, in plus, iti ofera si posibilitatea de a selecta care aplicatie doresti sa o pastrezi in functiune. O alta solutie: Advanced Task Manager.
Sper ca nu va asteptati la minuni de la aceste asa-zise trucuri pentru marirea autonomiei acumulatorului! Totusi, cateva ore in plus de utilizare a dispozitivului poate fi foarte utila cateodata! De remarcat ca sistemul de operare Android ofera mult mai multe solutii de control/limitare a consumului – Google Play Store avand multe programe de acest gen – decat iPhone! O mica dar placuta… compensare!
Spor in toate, tuturor!