Acumulatori pentru smartphone, tableta sau laptop…
… sunt o adevarata problema pentru posesorii acestui tip de dispozitive electronice si nu numai… pentru ca de ei depinde autonomia respectivelor gadget-uri. De aceea, modul in care putem sa ii prelungim viata sau imbunatati performantele este foarte important, fiind si singura posibilitate de a interveni pentru rezolvarea, partiala, a problemei.
Acesta situatie a aparut datorita discrepantei foarte mari intre evolutia aparaturii (display-uri mari, procesoare puternice…) si evolutia sistemelor de alimentare, respectiv a bateriilor de acumulatoare. De fapt evolutia exista dar limitarea este impusa de raporturile performanta/greutate/dimensiune! Compromisul intre aceste caracteristici a impus pe piata bateriile Li-Ion, acestea fiind, in cvasitotalitate, cele mai utilizate – in afara produselor Apple, care utilizeaza bateriile de acumulatori Li-Po – desi nu sunt, nici de departe, cea mai buna si eficienta tehnologie.
Pentru a intelege mai bine ce trebuie sa facem pentru a prelungi/imbunatati viata acestora, sa vedem intai cum functioneaza o baterie de acumulatori pentru smartphone, tableta sau laptop. Principiul este cat se poate de simplu: ionii de litiu (care este cel mai usor metal) migreaza de pe electrodul negativ pe cel pozitiv in timpul functionarii dispozitivului si invers in perioada incarcarii. Bateriile Li-Po (Litiu-Polimer) utilizate de iPhone sau iPad difera de Li-Ion prin faptul ca litiul este inglobat in polimer si sunt mai bune, in sensul ca au o autonomie mai mare si sunt si mai subtiri, insa prezinta dezavantajul major de a nu mai putea fi re-incarcate la maximum daca se descarca complet. Pentru laptopuri, unde necesitatile de alimentare sunt mult mai mari, se utilizeaza un set de mai multi acumulatori (celule) care se numeste „baterie de acumulatori” (a nu se confunda cu bateria cu care se alimenteaza aparatele electrice de mici dimensiuni: lanterne, aparate de radio portabile etc.). Cu cat numarul de celule este mai mare, creste corespunzator si puterea furnizata, respectiv autonomia, dar si timpul de re-incarcare, greutatea si… pretul!
Atentie! Durata de viata si implicit performantele furnizate utilizatorului pot fi afectate si de modul in care a fost depozitata, de la iesirea de pe linia de fabricatie si pana la inserarea in dispozitivul de utilizare; cu alte cuvinte ea se poate deprecia chiar daca este noua, neutilizata, sigilata, dar pastrata in conditii necorespunzatoare. O depozitare corecta presupune o pastrare la maximum 25oC, incarcata la 35- 40% din capacitate. In situatia cand nu o folosim, bateria de acumulatori poate fi pastrata in frigider, in nici un caz in congelator, pentru ca acolo sunt temperaturi negative. Orientativ, o baterie tinuta la 0oC se deterioreaza cu 2%/an daca este incarcata 40% si 6%/an daca este incarcata 100% iar la 25oC cu 4%/an incarcata 40% si cu 20%/an incarcata 100%.
Chiar daca exista o foarte mare discrepanta intre cresterea performantelor dispozitivelor electronice si dezvoltarea tehnologiilor la acumulatori pentru smartphone, tableta sau laptop, progresul exista si suna bine, in conditiile in care Lawrence Berkeley National Laboratory din California a reusit sa realizeze un anod din polimer care stocheaza de 8 ori mai multa energies sau Universitatea Northwestern care a reusit sa mareasca de 10 ori capacitatea de stocare a unei baterii de acumulatori Li-Ion prin marirea vitezei si numarului de ioni.
Daca socotiti ca v-ar prinde bine, cititi si aricolul urmator, intitulat “Trucuri pentru marirea autonomiei acumulatorului”.
Spor in toate!