Cum aleg un hard pentru laptopul meu.
Hard disk-ul este cealaltă componentă care se poate schimba/upgrada relativ simplu, pentru ca nu necesita intervenții dificile si scule/instrumente speciale, acesta fiind montat intr-un compartiment separat.
Memoria RAM ma interesează din doua puncte de vedere: mărimea si frecventa de lucru. In afara de hard disk, este singura care poate fi upgradată – înlocuită cu alta mai mare sau adăugată încă una. Preturile au scăzut foarte mult, astfel încât oricând este posibil si necesar, se poate îmbunătăți performanta laptopului. In general, o memorie DDR3 de 4 GB la o frecventa de 1333 MHz. este considerată satisfăcătoare dar si mai bine este 8 GB (2×4 GB) la 1600 MHz.
Cum aleg un hard pentru laptopul meu
Când vorbim de performanta, in cazul unul hard disk ( HDD – Hard Disk Driver), ne referim, de obicei, la capacitatea lui de stocare (la mărimea lui) dar si celelalte caracteristici sunt foarte importante: tipul (IDE, SATA, SATA3 SSD), buffer-ul sau viteza de rotație. Caracteristicile HDD intervin hotărâtor in comportamentul laptopului – chiar si cele mai performante – ele rămânind elementele care limitează viteza laptopului, procesorul si memoria fiind, de departe, mult mai rapide! In încercarea noastră temerara de a elucida cazul nostru super-important criteriu de alegere hard disk pentru laptop trebuie sa mai avem „nițică” răbdare si sa le trecem in revista pe fiecare.
Specificatii hard pentru laptopul meu
- Mărimea, in general, este peste 250 GB, preferabil este sa fie 500 GB iar pentru cei care folosesc laptopul pentru filme, chiar 1 TB. De reținut ca se poate avea in vedere si un HDD extern, care poate îndeplini rolul de “magazie” sau ”filmoteca” si care se cuplează la laptop doar atunci când este necesar. Atenție: HDD-ul trebuie sa se conecteze la laptop la un port identic cu al lui sau mai bun! De aceea este de preferat existenta la laptop a unui port USB3, la care se poate conecta si un HDD extern cu USB2.
- Tipul HDD-ului este deosebit de important întrucât afectează viteza de transfer. Primele tipuri au fost PATA/IDE, deja sunt pe cale de dispariție. Uzuale sunt hard disk-urile SATA: SATA – 1,5 GB/s, SATA2 – 3 GB/s, SATA3 – 6 GB/s si SATA3 SSD – 6 GB/s pentru hard disk-uri SSD.
- Buffer-ul este o zona de pe hard disk destinata stocării informațiilor/fișierelor aparținând aplicațiilor mai des folosite, pentru a fi mai rapid accesate, fără a fi necesara citirea/căutarea pe întreg hard disk-ul. Este recomandabil sa aibă minimum 32 MB.
- Viteza de rotație este al doilea parametru care se ia, in mod obișnuit, in considerație, după mărimea hard disk-ului; cu cat are mai multe rotații pe minut (RPM) cu atât e mai bine! Turația de 5400 RPM este/era cea mai uzuala, inclusiv pentru laptopuri, următoarea clasa, de 7200 fiind preponderent întâlnită la sistemele staționare iar 10000 si 15000 RPM pentru variantele de top, fiind sensibil mai scumpe. In prezent, 7200 RPM este turația cea mai răspândită, inclusiv la laptopuri. Pentru liniștea dumneavoastră, trebuie sa știți ca diferența dintre 7200 si 10000 nu este sesizabila, ea putând fi pusa in evidenta doar prin teste specializate (benchmark).
Cum aleg un hard pentru laptopul meu nu s-a terminat! Mai mult, rămânem in zona secțiunii „hard disk”, pentru ca urmează sa studiem cazul noilor hard disk-uri rapide Solid State Driver.
SSD –ul (Solid State Driver) este o varianta moderna (si scumpa) despre care poti citi in urmatorul articol „SSD pentru laptop”