Alte consideratii despre alegerea sursei
Alte consideratii despre alegerea sursei se refera la criterii care, de obicei, nu sunt luate in calcul datorita faptului ca nu micsoreaza factura de energie electrica, deci nu aduc imbunatatiri spectaculoase functionarii computerului. Cu toate acestea, pentru cei care doresc sa stie cat mai mult despre sursa de alimentare a computerului, le vom expune mai jos, cu mentiunea ca subiectul este mult mai complex, intentia acestui articol fiind doar acela de a „aminti” de existenta acestora, pentru ca unele sunt incluse in standardele actuale care reglementeaza producerea de surse de alimentare pentru computere.
Este vorba despre Factorul de putere, care se poate defini ca fiind raportul dintre puterea activa (pe care o utilizam) si puterea aparenta (pe care o absorbim de la sursa).
Vom incepe cu cateva generalitati, pentru a usura intelegerea fenomenului si a implicatiilor pe care factorul de putere le are asupra functionarii optime a unei surse de alimentare.
Curentul dispozitivelor si masinilor care functioneaza cu un curent alternativ este format din doua componente: un curent de magnetizare (care produce un flux magnetic si puterea reactiva corespunzatoare si se masoara in kilo-volti-amperi-reactivi – kVAr) si un curent care interactioneaza cu fluxul magnetic si produce puterea. Pentru ca factorul de putere sa tinda spre valoarea 1, adica puterea consumata sa fie egala cu cea preluata de la sursa, trebuie, logic, sa micsoram cat mai mult posibil puterea reactica. Astfel ajungem la compensarea factorului de putere (Power Factor Correction – PFC). Se stie ca aparitia puterii electrice reactive in circuitele electrice de curent alternativ se datoreaza bobinelor si condensatorilor care absorb / cedeaza cantitati de energie, cu atat mai multa cu cat valorile acestora sunt mai mari. De asemenea, este cunoscut faptul ca acestea absorb si cedeaza energie in contratimp: cand condensatorul absoarbe energie, bobina cedeaza si invers. La modul ideal, puterea reactiva care iese din bobina ar trebui sa intre in condensator si viceversa, in acest fel acestea compensandu-se si neinfluentand puterea consumata de la sursa. In realitate, niciodata puterea reactiva capacitiva nu este egala cu puterea reactiva inductiva, astfel incat intotdeauna vor trebui facute corectii in sensul aducerii lor la egalitate. De aici putem extrage si definirea termenului de „compensarea factorului de putere”: este schimbarea valorii uneia din aceste doua componente – inductiva si capacitiva – astfel incat sa o compenseze cat mai mult pe cealalta.
In urmatorul articol vom termina discutia despre compensarea factorului de putere si vom continua cu alte consideratii despre alegerea sursei: Diverse alte criterii de alegere a sursei PC.
Daca aveti probleme sau doriti informatii din domeniu, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe curand!