Despre conectorul USB Type-C
Despre conectorul USB Type-C se pot spune numai lucruri bune, este conectorul de viitor care le va inlocui pe toate celelalte, este reversibil – nu conteaza cum il introduci in conectorul-mama – are dimensiuni scazute – deci poate fi implementat si in gadgeturile de mici dimensiuni, cum ar fi smartphon-urile – dar si multe alte avantaje fata de toati ceilalti conectori existenti la ora actuala.
Se cuvine facuta o precizare: conectorul Type-C este o varianta constructiva nu un standard, deci exista conector USB 2.0 Type-C, conector USB 3.0 Type-C sau USB 3.1 Type-C1!
Evident ca, dat fiind ca a aparut in momentul in care cel mai evoluat conector este USB 3.1, varianta constructiva Type-C il va pune in valoare la maximum! Aceasta varianta este de doua ori mai rapida decat varianta 3.0, teoretic atingand 10 Gbps (practic s-a atins doar 7,2 Gbps), care, oricum, este mult mai mult decat standardul precedent. Deci, un transfer de date printr-un port USB 3.1 Type-C va fi limitat doar de viteza dispozitivelor conectate.
USB Type-C este compatibil cu DisplayPort, sau VGA si cu HDMI, astfel incat, prin inermediul lui, se vor putea transmite semnale video! Nu peste foarte mult timp, si televizoarele vor avea, in afara de „clasicele” de acum, mufe HDMIs si un USB Type-c pentru conectarea la un computer, spre exemplu.
Mai mult, conectorul Type-C are suport pentru protocolul Power Delivery, deci se va putea asigura prin intermediul lui, alimentarea cu energie, in ambele sensuri, dupa necesitati, deci vom putea incarca telefonul de la bateria laptopului sau vom putea alimenta laptopul de la priza printr-un astfel de port, el putand transfera aproximativ 100 W energie electrica.
Ca toate lucrurile, la inceputul lor, are si cateva dejavantaje temporare:
- nu se gaseste asa de usor! Daca ati cumparat un device cu port USB Type-C si perdeti cablul, s-ar putea sa aveti o problema in a gasi unul in loc, iar daca sunteti, totusi, un norocos, s-ar putea sa-l gasiti dar… nu va spun la ce pret! (Ca sa nu va descurajati! 🙂 )
- exista si o incompatililitate, e drept, fata de niste porturi „antice”, adica Type A si Type B. Se poate rezolva problema cu un adaptor!
- daca aveti un telefon sau o tableta cu port Type-C si ati uitat icarcatorul acasa, o sa va fie foarte greu sa gasiti unul, la urgenta!
- nu garanteaza, prin el insusi, cum am specificat mai sus, o viteza foarte mare de transfer; daca este un USB 3.1 Type-C veti avea viteza, daca este uSB 2.0 Type-C, viteza va fi limitata la cea a unui port USB 2.0 obisnuit.
Dar toate acestea vor dispareau in scurt timp, pentru ca toata lumea este de acord ca acesta va fi conectorul viitorului si ca nu vom mai avea nevoie decat de un singur cablu pentru orice avem nevoie, cablul cu conector Type-C.
Daca aveti probleme sau doriti informatii din domeniu, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe maine!
telefonul cu port USB tip C poate fi incarcat prin acest cablu de la portul USB al desktop-ului(PC-ului)/ .Avem si cablul cu V+de 12V pe acest tip de cablu?
Nu se va suprasolicita telefonul?