Despre corectia factorului de putere
Despre corectia factorului de putere am discutat in articolul precedent, acum vom vedea cum se poate realiza acest lucru.
Rezumand cele spuse in articolul precedent, condensatorii, prin incarcare si descarcare trag din retea curenti de mare intensitate in vreme ce bobinele introduc fortat in circuit tensiuni electrice suplimentare. De aici rezulta ca se absoarbe din reteaua de alimentare mai multa putere electrica decat este necesara, se utilizeaza o parte din ea iar surplusul este intors inapoi. Este ca o piatra in rucsac: la deal ingreuneaza si la vale mareste inutil si periculos coborarea. Este evident acum de ce este necesara micsorarea la maximum a energiei reactive, respectiv anularea reciproca a celei capacitive cu cea inductiva.
Corectia factorului de putere se poate realiza prin trei metode:
- pasiva, se utilizeaza un filtru care sa lase sa treaca doar frecventa liniei (la noi este 50 Hz.), oprind armonicele. Este realizat din capacitori sau inductori (condensatori si bobine). Un exemplu ar fi „netezirea” pulsatiilor unui curent redresat. Dezavantajul metodei este acela ca necesita condensatori sau bobine mari si nu este foarte eficienta, fiind in jur de 0,7 – 0,75.
- activa, se utilizeaza electronica de puterepentru a schimba forma de unda a curentului absorbit de consumator, pentru a imbunatati factorul de putere. Corectia se poate face in una sau mai multe etape (trepte). La o sursa in comutatie se introduce un convertor intre puntea de redresare si condensatorii de intrare, care va tine constanta tensiunea la iesire si curentul in faza si la aceeasi frecventa cu tensiunea de linie. Sunt necesare comutatoare electronice si elemente de comanda electronice dar exista avantajul utilizarii de componente pasive mai mici si mai ieftine. Este frecvent utilizata in practica pentru ca imbunatateste factorul de putere pana la 0,9 – 0,99. Datorita faptului ca sursele cu PFC activ ajusteaza automat operarea intr-o gama larga de tensiuni alternative de intrare (functioneaza si la 100 V – Japonia, dar si la 230 V – Europa), se preteaza a fi utilizate pentru alimentarea laptop-urilor.
- dinamica, utilizata in situatiile unor consumatori care prezinta modificari rapide de incarcare, cand solutia standard ar determina supra- si sub- corectii. Mai este cunoscuta si sub numele de „corectie a factorului de putere in timp real”. Utilizeaza in mod obisnuit tiristoare (pe post de comutatoare electronice) pentru a introduce si scoate din retea condensatori sau inductori, pentru a imbunatati factorul de putere.
Concluzie: este foarte util sa alegem o sursa cu PFC activ, acest fapt imbunatatind foarte mult eficienta sursei, ceea ce inseamna ca putem cumpara o sursa de putere mai mica, cu PFC activ, in loc de una mai mare, cu PFC pasiv (conform standardelor).
In urmatorul articol vom vorbi despre ultimele criterii de avut in vedere la alegerea unei surse pentru computer: „Alte consideratii despre alegerea sursei”.
Daca aveti probleme sau doriti informatii din domeniu, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe curand!
CFP conduce la un FP o,9—0,95. la sarcini peste 75%
Dar cand sursa este in gol sau standby ,FP se duce spre o?
Cam ce valoare are FP In standby ?
Personal pe sursa in comutatie tv am masurat la sarcini peste 75% un FP=o94 dar in standby FP = 0,003
E o situatie normala ?
Masuratori pe sursa tv Lg OLED 65WPLA
Cu stima,
C.Pistol
Craiova