Surse modulare pentru computer
Surse modulare pentru computer au aparut, in ultima perioada, la calculatoarele de top si in special la computerele de gaming, intrucat se poate obtine un WM perfect, ceea ce imbunatateste substantial circulatia aerului in carcasa calculatorului si, implicit, turatii mai mici la venetilatoare, datorita racirii mai eficiente si, in cele din urma un consum redus de energie. Un alt atu al acestor surse, caruia i se datoreaza si succesul pe piata, este calitatea componentelor si a manoperei. Prin ce difera o sursa modulara de o sursa clasica? Prin faptul ca nu are cabluri conectate, devenind astfel foarte flexibila in utilizare, cablurile care se ataseaza sursei putand fi de orice lungime este nevoie si in numar strict necesar. In acest fel, dispar o multime de cabluri care nu erau utilizate, cele absolut necesare pot fi dirijate prin spatele placii de baza, iar volumul carcasei ramanand liber pentru circulatia aerului introdus sau scos de ventilatoare. Un alt avantaj este acela ca in cazul in care este necesara o interventie asupra sursei, se demonteaza doar sursa, cablele ramanand aranjate la locul lor. Acest lucru, insa, este destul de improbabil sa se intample, aceste surse, dupa cum am precizat mai sus, fiind construite cu componente de foarte buna calitate, acest lucru reflectandu-se si in pretul lor, sensibil mai ridicat ca a surselor clasice.
Dezavantajele sunt putine, daca il excludem pe cel al pretului. Cel mai important dintre ele ar fi existenta mufelor de conectare, acestea influentand atat design-ul – sursele vor fi mai late – cat si performantele, datorita contactelor, care prezinta o rezistenta pe care va cadea o parte din tensiune, insa aceasta este foarte mica si nu influenteaza semnificativ tensiunea livrata consumatorilor. Pentru a determina acesta diferenta, s-au facut teste comparative, intre mai multe surse modulare, la diferite incarcari si in mai multe puncte. Masuratorile s-au efectuat cu un multimetru digital cu o precizie foarte buna – 0,8% – si o rezolutie excelenta, putand masura si 0,1 mV.! Testele s-au facut pe o sursa Corsair HX620W si au relevat faptul ca pierderile de tensiune pe liniile de transport sunt de trei ori mai mari decat pierderile de la conectori, masuratorile vacandu-se in mai multe puncte: pe placa de baza, inainte de conector, dupa conector si la intrarea la consumator. Deci acest dezavantaj nu este chiar de luat in calcul la alegerea unei surse modulare. Doar pretul este cel care limiteaza achizitionarea unei astfel de suse.
Mai trebuie mentionate si sursele semi-modulare, acestea avand cable fixe pentru conectorul cu 24 de pini, pentru un alimentator SATA si chiar unul pentru procesor, considerandu-se ca acestea sunt indispensabile si nu este necesar niciodata a fi detasate de la sursa. Un exemplu de sursa buna este sursa modulara Seasonic G-750 SSR-750RM, o sursa de 750 de wati, ATX 2.3 cu PFC actic. O gasiti la eMAG cu 640,26 lei (la reducere!), cu garantie 5 ani!
Daca aveti probleme sau doriti informatii din domeniu, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
Pe curand!