Variante constructive ale surselor de alimentare ATX
Variante constructive ale surselor de alimentare ATX au aparut, in principal, din doua directii: modificarea carcasei, specificatiile electrice ramanand aproape identice, sau modificarea sursei prin introducerea de noi conectori. Vom trece in revista cateva dintre aceste variante constructive ale surselor de alimentare ATX, pentru a vedea cat de importante sunt si masura in care ne-ar putea afecta, daca vom ajunge in situatia de a cumpara vreuna din ele.
SFX. Aceasta se deosebeste de ATX doar prin proiectarea diferita a carcasei, in sensul ca aceasta are dimensiuni mai reduse, din punct de vedere electric diferenta constand in lipsa linieie de – 5 V, care era necesara numai pentru o parte din cartelele ISA-bus. De altfel, aceasta linie era optionala in standardele ATX12v v 1.2 iar incepand cu versiunea 1.3 s-a eliminat cu totul.
Dimensiunile nu sunt fixe, in varianta standard, cu ventilator de 60 mm. are dimensiunile 125 x 100 x 63,5 (latime x adancime x inaltime) – fata de 150 x 86 x 140 mm, cat are ATX standard – iar daca se monteaza ventilatoare de 40 mm. sau 80 mm., inaltimea acesteia scade sau creste.
Unii producatori sau vanzatori o denumesc, incorect, (sau o confunda J ) cu „µATX” sau „microATX”.
TFX. O alta sursa minimal proiectata, cu specificatiile conectorilor ATX standard, care are dimensiunile 146 x 83 x 64 mm.
WTX. Acest standard ofera un conector stil placa de baza WTX, care este incompatibil cu placa de baza standard ATX. Standardul a fost creat pentru a indeplini cerintele sistemelor high – end, multiprocesor si multi hard-disk-uri si a avut, la inceput, sprijinul tuturor producatorilor mari de echipament: IBM, Compaq, Gateway, Siemens Nixdorf, Hewlett – Packard, NEC, Dell, Fujitsu, Intergraph sau UMAX. Specificatiile au inclus doi conectori WTX specifici, de 24 de pini si de 22 de pini – Molex – iar diemensiunile sunt mai mari decat la ATX, placa de baza avand 356 x 425 mm. Ideea a fost de a standardiza un nou factor de forma pentru placa de baza si pentru sasiu, care sa permita un flux mai mare de aer intr-o portiune a carcasei unde se afla montate procesoarele.
AMD GES. Este o varianta a sursei ATX12V modificata de AMD pentru alimentarea sistemelor dublu – procesor din seria Athlon MP. A fost folosita numai pentru computere high – end cu placa de baza Athlon MP si are un conector suplimentar cu 8 pini pentru conectarea cu aceasta placa de baza – conectarea cu o placa de baza ATX12V nefiind posibila.
EPS12V. Este definita in SSI si utilizata in primul rand la sistemele SMP / multi-core (Core 2, Core i7, Xeon, Opteron), are un conector principal cu 24 de pini (identic cu cel de la ATX12V v2.x), unul secundar, cu 8 pini, si unul tertiar (optional) cu 4 pini.
Vom continua, in urmatorul articol, cu Variante constructive ale placilor de baza ATX.
Daca aveti probleme sau doriti informatii, de orice fel din domeniul IT, veniti la noi la Service – nu inainte de a suna la 0763 644 629 (zona Crangasi) sau 0765 941 097 (zona Dristor) – si specialistii nostri va vor consilia, competent si profesionist.
Intotdeauna, parerea dumneavoastra este importanta pentru noi si am fi bucurosi daca ne-ati lasa un comentariu (mai jos) in care sa ne spuneti parerea dumneavoastra si sa ne indicati eventuale directii in care sa mergem cu explicarea diferitilor termeni sau caracteristici sau… ce anume v-ar interesa sa gasiti pe blogul nostru.
S-auzim de bine!