In ceea ce priveste laptopurile, este foarte important sa aveti grija de ele caci sunt fragile si sunt predispuse la stricaciuni. Incercati deci sa le mentineti intr-o forma cat mai buna. Si ganditi-va mereu la faptul ca prevenirea problemelor este cu mult mai buna decat rezolvarea lor. Sunt o serie de pasi si instructiuni de urmat pentru a efectua mentenanta laptopului. Iar urmarea lor cu strictete va influenta si imbunatati durata de viata a laptopului. Dealtfel, anumiti pasi vor imbunatati si viteza de procesare si rulare a laptopului.
Instructiuni:
- Curatati laptopul de praf cel putin o data pe an. Puteti face asta apeland la un specialist in domeniu, ori la un service de laptopuri. Curatarea de praf este necesara intrucat, daca acesta se acumuleaza in cantitati prea mari, componentele hardware nu se vor mai putea aerisi. Iar fara aerisire ori un sistem de racire complet functional, placa de baza va fi, mai mult ca sigur, afectata. Daca vreti sa faceti asta de acasa, atunci urmariti articolele: curatarea monitorului, curatarea tastaturii, curatarea carcasei. Mentenanta laptopului incepe cu o ingrijire cat mai buna a acestuia.
- Incercati sa tineti paharele cu suc, cafea ori cu alte lichide, cat mai departe de laptop. Desi tineti sa beti cafeaua de dimineata in timp ce cititi stirile de pe laptop, accidente pot aparea oricand. Daca veti varsa lichid pe tastatura ori pe monitor, anumite componente interne (ex.:conectori) ar putea sa se strice. Deci cel mai bine ar fi sa nu beti nimic cand lucrati la laptop. Iar in cazul in care veti varsa lichid, atunci ar fi bine sa cititi cum se curata.
- Incercati sa nu mancati atunci cand lucrati la laptop. Si mai ales, nu mancati deasupra tastaturii. Multe dintre firmituri pot ajunge printre taste, iar asta este o invitatie pentru insecte. Dealtfel, in cel mai rau caz, anumite circuite ar putea fi atinse. Desi, poate cel grav lucru care s-ar putea intampla, ar fi sa aveti laptopul plin de pete de sos ori cu tot felul de amprente.
- Asigurati-va mereu ca aveti mainile curate. Mentenanta laptopului este cu atat mai usor de realizat daca nu veti lasa amprente pe carcasa. Dealtfel, veti observa ca touchpad-ul va fi mai usor de utilizat daca veti avea mainile curate.
- Protejati ecranul LCD. Incercati sa nu trantiti ecranul atunci cand il inchideti. Folositi ambele maini pentru a-l deschide si pentru a-l inchide. Dealtfel, nu lasati obiecte precum pixuri ori caiete pe tastatura, caci astea ar putea zgaria ecranul atunci cand il inchideti.
- Aveti grija de cablul de alimentare. Incercati sa nu il conectati cu forta la laptop ori sa trageti prea tare de el pentru a-l deconecta. Deasemenea, incercati sa nu lucrati la laptop cu alimentarea conectata, daca bateria este incarcata complet.
- Pastrati laptopul la o temeratura constanta de 20-25 de grade. Mentenanta laptopului implica si folosirea acestuia in cele mai bune conditii, astfel ca vara va trebui sa folositi un cooler extern, si sa il feriti de razele directe ale soarelui.
- Transportati laptopul intr-o servieta ori intr-un rucsac dedicat. Pentru a evita o potentiala stricaciune din cauza unei cazaturi, este bine sa transportati laptopul folosind un rucsac sau o servieta.
Observatii:
- Mentenanta laptopului va prelungi perioada de viata si va asigura buna functionare a echipamentului.
Bună seara! I-am dat unei rude laptopul sa lucreze pe el. După 1 an de zile l-am luat . Când am ajuns acasă am obs ca are ecranul spart sus în Stâng. Eu am văzut odată ca la carat in Același rucsac unde avea caserole cu Mâncare fierbinte. Ar putea fi asta cauza.